018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Koalicija “ZUM“

Na predlog više lokalnih i regionalnih televizija, u Nišu je formirana koalicija  zaposlenih u medijima. Konstitutivnom sastanku prisustvovala je i državna  sekretarka Ministarstva kulture i informisanja, Gordana Predić. Cilj ove koalicije je  da u narednom periodu aktivno učestvuje u donošenju seta medijskih zakona.

Koalicija zaposlenih u medijima prvi put je okupila u istom udruženju poslodavce i zaposlene u medijima. Koaliciji ZUM, pristupili su zaposleni Radio televizije Vranje, Niške televizije, RTV Kruševac, RTV Kragujevac, RTV Šumadija, RTV Bor, RTV Pirot i RTV Bujanovac.

Sa skupa je upućen poziv kolegama drugih lokalnih i regionalnih medija da priđu novoosnovanoj koaliciji. Podršku ovom okupljanju medijskih radnika dala je i  državna sekretarka Ministarstva kulture i informisanja, Gordana Predić.

Na  osnovu  medijske  strategije  koju  je  usvojila Vlada, do kraja marta Srbija će  dobiti set novih medijskih  zakona. Koalicija zaposlenih u medijima aktivno će se uključiti u javnu raspravu o novom medijskom zakonodavstvu.

Novoosnovana koalicija će u predstojećoj raspravi, kao i o svim esnafskim pitanjima, zastupati autentične stavove zaposlenih u medijima. ZUM traži ravnopravan tretman sa, takozvanom, medijskom koalicijom i status posmatrača u radnoj grupi za izradu medijskih zakona.

Koalicija zaposlenih u medijima insistira da budući medijski zakoni budu usaglašeni sa Medijskom strategijom pogotovo u delu koji se odnosi na formiranje regionalnih javnih servisa. Takodje, koalicija zahteva da zakonom bude precizno definisan način finansiranja i standardi koje mora da ispuni svaka medijska kuća koja pretenduje da postane regionalni javni servis.

Koalicija ZUM će, insistirati da se u medijskoj delatnosti Srbije primenjuju evropski standardi, uspostavi socijalni dijalog i potpiše granski kolektivni ugovor.  Nastavak privatizacije bez realizacije navedenih uslova, doveo bi do novih otpuštanja, neredovnih plata, neuplaćenih doprinosa, veće cenzure i autocenzure novinara, i daljeg sunovrata profesije.

Povezane vesti

  • duk

    podrzavamo formiranje ZUM koalicije i zelimo da se ukljucimo u istu i spasemo Srbiju od mediskog mraka i jednoumlja nabedjenih beogradjana.
    U ime kolektiva JP TV Pozega, duka ilic moze te nas kontaktirati i na tvpozega@eunet.rs

  • Nislija 100%

    BRAVO !!! FORMIRANJEM OVE KOALICIJE UCINILI SU PRAVU STVAR! PODRZAVAM IH U OVOJ, NERAVNOPRAVNOJ, BORBI JER “ UNUTRASNJOST“ SRBIJE NE ZELI NISTA VISE A NI MANJE OD ONOG STO VEC IMAJU GRADJANI BEOGRADA I VOJVODINE !!! AKO JE NIS DRUGI GRAD PO VELICINI U SRBIJI I REGIONALNI MEDICINSKI, UNIVERZITETSKI ITD CENTAR, ZASTO NE BI BIO ( A TREBALO JE JOS OD 1996. PRILIKOM FORMIRANJA NTV ) CENTAR REGIONALNOG RTV JAVNOG SERVISA ?!?! DA LI SU NEKE INTERESNE BEOGRADSKE MEDIJSKE GRUPE JACE OD INTERESA DRZAVE SRBIJE I PRVOG CLANA USTAVA SRBIJE- SVI GRADJANI SU RAVNOPRAVNI ?!?!