018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Koalicija ZUM sve brojnija

Regionalni javni servisi su i te kako potrebni građanima Srbije, jer ih obaveštavaju o događajima bitnim za život u lokalnoj sredini, zaključili su na pres-konferenciji u Beogradu predstavnici nedavno formirane koalicije Zaposlenih u medijima.
Oni traže ravnopravan tretman u izradi medijskih zakona i svog predstavnika u radnoj grupi Ministarstva kulture i infomisanja, kako bi samostalno zastupali svoje interese i podržali formiranje regionalnih javnih servisa, predviđenih Medijskom strategijom.

Koalicija zaposlenih u medijima ZUM predstavlja sve veći broj medijskih radnika.

Ovu koaliciju formirali su Niška televizija, Radio televizija Vranje, Radio televizija Kragujevac, Radio televizija Kruševac, Televizija Pirot, kao i lokalni mediji iz Bujanovca, Vladičinog Hana, Bora, Majdanpeka i Aranđelovca. U međuvremenu, koaliciji su pristupili i sindikati Tanjuga, Novosti, Studija B, Radio- televizije Pančevo, kao i sindikati novinara Radio televizije Srbije i Radio televizije Vojvodine. Pristupanje ovom medijskom udruženju najavili su predstavnici Radio televizije Novi Pazar i Radio Požarevca.

Predstavnici Koalicije zaposlenih u medijima zatražili su još jednom da dobiju svog predstavnika u radnoj grupi Ministarstva kulture i informisanja za izradu seta novih medijskih zakona, kako bi samostalno zastupali svoje interese.

Nacrt zakona o informisanju već je urađen i kao radni dokument, za sada dostavljen isključivo čelnicima medijske koalicije u kojoj su UNS, NUNS, ANEM i Lokal press.

Ostala medijska udruženja su u podređenom položaju i bez prava da uzmu direktno učešće u izradi zakona. Koalicija ZUM zahteva ravnopravan tretman sa čelnicima medijske koalicije tokom predstojece javne rasprave i insistira da budući medijski zakoni budu usaglašeni sa Medijskom strategijom, pogotovo u delu koji se odnosi na formiranje regionalnih javnih servisa. Takođe, zahteva se da zakonom bude precizno definisan način finansiranja i standardi koje mora da ispuni svaka medijska kuća koja pretenduje da postane regionalni javni servis.

Koalicija „ZUM“ insistira da se u medijskoj delatnosti Srbije primenjuju evropski standardi, uspostavi socijalni dijalog i potpiše granski kolektivni ugovor. Nastavak privatizacije bez realizacije navedenih uslova, doveo bi do novih otpuštanja, neredovnih plata, neuplaćenih doprinosa, veće cenzure i autocenzure novinara i daljeg sunovrata profesije.

Povezane vesti