018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Koalicija za Niš: Problemi mladih mnogo izraženiji na jugu zemlje (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi: ,

Na jugu Srbije, problemi mladih su mnogo veći i izraženiji nego na severu zemlje. Za budućnost 60.000 mladih Nišlija koje najviše pogađa nezaposlenost i besperspektivnost, neophodno je preduzeti zaokret u politici. Zabrinjava podatak nedavnog istraživanja da 2/3 mladih posle završetka školovanja želi da napusti zemlju, ocenjeno je na konferenciji za novinare u sedištu Koalicije za Niš, gde je predstavljen i Program za mlade.

Svaki peti Nišlija pripada starosnoj grupi od 15 do 30 godina. Po Zakonu o mladima to je zapravo grupacija mladih, koja predstavlja budućnost ovog grada i regiona. U Koaliciji za Niš smatraju da se i pored svih najava i obećanja nije dovoljno radilo na planu poboljšanja njihovog života. To potkrepljuju i porazavajući podaci nedavnih istraživanja, da je među nezaposlenima dva puta više mladih u odnosu na ostale radno sposobne. O apatiji i apolitičnosti omladine svedoče i podaci da 55% mladih ne izlazi na izbore, a čak 60% njih ne zna ko je presednik opštine u kojoj žive.

U Koaliciji za Niš ističu da mladi Niša nemaju svoj omladinski klub, ili centar, kako u gradu, tako i na seoskom području, gde bi mogli da rade, volontiraju, edukuju se i učestvuju u raznim aktivnostima koje mogu da doprinesu poboljšanju njihovog statusa i kvaliteta života .

 

Povezane vesti