018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Ko je i koliko kriv za 24 sporne privatizacije?

Komentari: isključeni

Čak 20 od 24 sporna slučaja uglavnom iz privatizacija koje je Evropska komisija označila sumnjivim i tražila njihovu reviziju, obavljena su u vreme dok su premijeri bili Vojislav Koštunica i Zoran Živković. I jedan i drugi za NTV povrđuju da je bilo spornih privatizacija, ali da to ne znači da sve moraju da završe na sudu.

Ko je i koliko kriv za 24 sporne privatizacije? To je bilo i pitanje Brisela Beogradu. Krajem prošle godine privedno je 76, a uhapšeno 56 lica. Za njih je utvrđeno da su oštetili budžet Srbije za više od 7,7 milijardi dinara. U evropskoj valuti to je oko 67 miliona evra. Jedna od konstatacija koja se često čuje je da se sve događalo u vreme vlade Vojislava Koštunice i Zorana Živkovića.

Na spisku sumnjivih privatizacija Evropskog parlamenta su „Mobtel“, „C-market“ , „Azotara Pančevo“, „Sartid“, „Jugoremedija“, ATP „Vojvodina“, Luka Beograd, Nacionalna štedionica, Novosti, Veterinarski zavod – Zemun, Keramika Kanjiža, Zastava elektro, Tehnohemija, Srbolek, Šinvoz, Prosveta i Azotara Pančevo. Pod lupom su bili i postavljanje optičkih kablova Nuba investa, izvoz šećera u EU i koncesija za auto-put Horgoš-Požega. Poslednjih dana 2013. prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić rekao da je do sada u potpunosti rešeno 20 spornih predmeta.

 

Povezane vesti