018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Klivlend: Protesti i hapšenja posle oslobađajuće presude policajcu

Od:
Komentari: isključeni

KLIVLEND, Ohajo – U Klivlendu je uhapšeno više od 20 demonstranata pošto je sud doneo oslobađajuću presudu policajcu koji je ubio dvoje nenaoružanih crnaca posle policijske potere, objavila je kvivlendska policija na Tviteru.
Zamenik šefa policije Vejn Dramond rekao je da su demonstranti uhapšeni sinoć pošto se nisu razišli iz centra grada, dok je veliki kontingent policajaca u punoj opremi za razbijanje demonstracija pratio gradska dešavanja posle oslobađanja pozornika Majkla Breloa, prenela je agencija AP.
Policajac je proglašen nevinim iako je imao dve optužbe za smrt crnog muškarca i žene posle jurnjave policijske patrole za njihovim vozilom 2012. godine u jednom od nizu slučajeva koje su doveli u pitanje postupanje belih policajaca prema crncima i otvorili osetljivo pitanje rasnih odnosa u Sjedinjenim Američkim Državama.
Sudija Džon O’Donel rekao je da je policajac Brelo (31) delovao razumno pri ubistvu dvoje osumnjičenih, dok je stajao na haubi njihovog opkoljenog automobila i pucao u njih više puta kroz šoferšajbnu, dodaje Rojters.
Policajac Brelo bio je jedan od 13 policajaca koji su otvorili vatru na Timotija Rasela i Mališu Vilijams tokom policijske potere 29. novembra 2012. godine.
Iz njihovog vozila se čuo jak zvuk sličan eksploziji dok su prolazili pored policijske stanice Klivlenda, a policajaci su mislili da je to bio zvuk pucnja pa je ispaljeno ukupno 137 metaka na automobil, uključujući 49 metaka koje je ispalio Brelo i njegovo overavanje osumnjicenih sa još 15 metaka sa haube Raselovog auta marke „Ševrolet Malibu“, navodi AFP.

Tanjug 24 Maj 2015 09:05
AP Photo/Tony Dejak