018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Klimatske promene – naša realnost (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi: ,

Klimatske promene su naša realnost, a naučna predviđanja pokazuju da će se u narednim decenijama prosečna godišnja temperatura u ovom delu Evrope povećati za čak pet stepeni. Zbog toga je važno da se radi na smanjenju emisije štetnih gasova, ali i da se klimatske promene uzmu u obzir prilikom politike, projekata i programa u određenim oblastima, rečeno je na radionici u Nišu posvećenu klimatskim promenama.

Radionica je organizovana u okviru projekta Drugi nacionalni izveštaj Republike Srbije prema Okvirnoj konvenciji Ujedinjenih nacija o promeni klime. Ovaj izveštaj je važan, jer treba da da uvid u stanje kada je reč o klimatskim promenama u našoj zemlji, kako bi se donele mere koje bi dovele do smanjenja emisije gasova sa efektom staklene bašte, pa samim tim i do ublažavanja ovih promena, kaže portfolio menadžer Programa organizacije Ujedinjenih nacija za razvoj.

Klimatske promene znatno se odražavaju na privredu zemlje, pre svega na poljoprivredu i šumarstvo. Zbog toga je osnovan i ekspertski tim od 13 istraživača čiji je zadatak da u sektoru poljoprivrede, šumarstva i voda proceni ranjivost, a potom da napravi i plan za adaptaciju.

Borivoj Rajković sa Instituta za meteorologiju kaže da više nije pitanje da li će biti klimatskih promena, već kako da im se prilagodimo. Zbog koga, kako kaže, to više nije naučno pitanje, već za svetske državnike kako će preorijentisati svoje ekonomije.

Na emisiju štetnih gasova u Srbiji najviše utiču sagorevanje fosilnih goriva, deponije, industrijski procesi, saobraćaj i seča šuma. Radionicu je organizovalo Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine sa Centrom za razvoj građanskog društva „Protekta“.

Povezane vesti