018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Kirbi: Nemamo razloga da rušimo vladu Vučića

Od:
Komentari: isključeni

BEOGRAD – Sjedinjene Američke države nemaju nijedan razlog da ruše vladu premijera Aleksandra Vučića, izjavio je američki ambasador u Beogradu Majkl Kirbi, istakavši da su SAD veoma zadovoljne radom srpske vlade na čelu sa premijerom.
„Razgovarao sam sa Vučićem i jasno sam mu rekao ‘Amerika ne ruši vašu vladu, nemamo nijedan razlog za tako nešto’“, istakao je Kirbi na pitanje Blica da li je razgovarao sa premijerom povodom tvrdnji da neke zapadne zemlje rade na obaranju Vlade Srbije.
Američki diplomata je nabrojao niz stvari koje vlada i premijer Vučić rade, a sa kojima su SAD zadovoljne, kao što su: zalaganje za ulazak Srbije u EU, konstruktivno učešće u procesu normalizacije odnosa sa Prištinom, uspostavljanje saradnje s Albanijom, Vučićevi odlasci u Srebrenicu, protržišne ekkonomske reforme, plodni odnosi sa Amerikom u ekonomiji i vojnoj saradnji.
„I za sve to dobro sto Vlada Srbije radi najzaslužnji je upravo premijer“, rekao je Kirbi i zapitao: Pa znate li nekog člana vlade koji se snažnije zalaže za ulazak Srbije u EU od Vučića“?“
Zašto bismo radili protiv njega, ponovo je zapitao Kirbi i dodao: „Zašto bismo obarali njegovu vladu“?
„Tako nešto ne bi imalo nikakvog smisla“, naveo je Kirbi koji očekuje da najnovija dešavanja u Unesku sa Kosovom, kada su SAD i Srbija bile na suprotnim stranama, neće uticati na pogoršanje odnosa dve zemlje.
Prema njegovim rečima, saradnja u brojnim drugim oblastima je veoma dobra.
„Poznato je da se Srbija i Amerika ne slažu oko pitanja u vezi sa statusom Kosova, ali opet, slažemo se oko aktuelnog procesa normalizacije odnosa Beograda i Prištine pod okriljem EU, koji ne podrazumeva zvanično priznanje Kosova od Srbije“, naveo je američki diplomata.
I u vezi Kosova smo, kazao je, dakle, za prethodnih nekoliko godina postigli važan napredak u razumevanju.
„S druge strane, veoama dobro sarađujemo po nizu drugih pitanja, a SAD imaju izdašne programe pomoći za Srbiju. Mislimo da nema razloga da se zbog razlika u Unesku ti naši dobri odnosi menjaju“, objasnio je Majkl Kirbi.

Nisam zadovoljan napretkom u istrazi slučaja Bitići

Kirbi je za Kurir izjavio da nije zadovoljan napretkom u istrazi ubistva braće Bitići i da SAD žele da se taj slučaj konačno reši.
Kirbi je za rekao da je u slučaju Bitići ostvaren napredak, ali da slučaj nije rešen.
Ambasador je naglasio da SAD žele da se taj slučaj konačno reši ne samo zbog toga što su oni bili američki državljani, već pre svega zbog pravde za hiljade ubijenih na sličan način u regionu tokom 90-tih godina prošlog veka.
Odgovarajući na pitanje o procesu za paljenje američke ambasade u Beogradu tokom protesta zbog proglašenja nezavisnosti Kosova 2008. godine, Kirbi je rekao da je obaveza zemlje domaćina da štiti strane diplomate, što nije bio slučaj.
Kirbi je naveo da zaštita nije bila preterano efikasna, posebno nako što se policija povukla.
„Moj utisak je da je policija otišla, jer je dobila takve instrukcije, što nije u skladu sa odgovornostima zemlje domaćina prema stranim ambasadama i diplmatama“, naveo je Kirbi i naglasio da su posle toga donete „neke čudne odluke“.

Tanjug 13 Novembar 2015 10:11
Foto Tanjug, O. Toskić, arhiva