018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Kina uputila protest Vašingtonu zbog preleta špijunskog aviona

Od:
Komentari: isključeni

PEKING – Peking je uložio protest Vašingtonu jer je američki špijunski avion prošle nedelje leteo iznad delova Južnog kineskog mora, na čiji najveći deo Kina polaže pravo, saopštilo je danas kinesko ministarstvo inostranih poslova.
Portparolka tog ministarstva Hua Čunjing je na redovnom brifingu rekla kao je Kina zatražila od SAD da isprave greške i izbegavaju „neodgovorne reči i dela“ povodom Južnog kineskog mora.
Hua je rekla kako sloboda plovidbe i nadletanja ni u kojem slučaju ne znači da vojni brodovi i avioni neke strane zemlje mogu da ugroze legitimna prava jedne države i bezbednost letenja i plovidbe.
Američki avion je leteo iznad područja na kojima Kina gradi sedam veštačka ostrva. Vašington je taj let označio kao „potpuno na mestu“, ali Kina ističe kako su njime ugrožena njena ostrva i morski grebeni.
Kineski državni list Global tajms objavio je danas da je rat između Kine i SAD oko Južnog kineskog mora neizbežan ukoliko Vašington ne prestane da traži od Kine da obustavi gradnju veštačkih ostrva.
Kroz Južno kinesko more se godišnje odvija pomorska trgovina u vrednosti od pet biliona dolara. Na delove tog mora pravo polažu i Filipini, Vijetnam, Malezija, Tajvan i Bruneji.

Tanjug 25 Maj 2015 10:55
Foto Tanjug/video