018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Kina uperila prst ka SAD zbog napetosti u regionu

Komentari: isključeni
Tagovi:

Ministarstvo odbrane Kine danas je iznelo jedva prikrivenu optužbu na račun Sjedinjenih Država da izazivaju povećane napetosti u Aziji i Pacifiku povećanjem svog vojnog prisustva i savezima u regionu, samo nekoliko dana nakon posete najvišeg američkog diplomate Pekingu.

Kina je suočena sa „višestrukim i komplikovanim bezbednosnim pretnjama i izazovima“, kaže se u izveštaju ministarstva odbrane i dodaje da će vojska „staviti iznad svega drugoga zaštitu nacionalnog suvereniteta i bezbednosti“.

Peking se oseća nesigurno sa onim što Vašington naziva „rebalansom“ snaga po okončanju rata u Avganistanu i prebacivanjem težišta vojnog interesovanja na Aziju i Pacifik. Kina kaže da je takva politika ohrabrila Japan, Filipine i Vijetnam u ponovnom potpaljivanju dugotranih teritorijalnih sporova.

„Postoje neke zemlje koje jačaju svoje vojne saveze u regionu Azije i Pacifika, povećavaju svoje vojno prisustvo u regionu i često čine tamošnju situaciju napetijom“, kaže se u dokumentu od 40 strana ministarstva odbrane. (Tanjug)

Povezane vesti