018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Kina i Rusija potpisali memorandum o razumevanju

Od:
Komentari: isključeni

PEKING – Predsednik Rusije Vladimir Putin i predsednik Kine Si Đinping potpisali su danas u Pekingu memorandum o razumevanju koji se odnosi na takozvanu „zapadnu“ rutu za isporuku ruskog gasa Kini, javlja „Raša tudej“.
Ovaj sporazum će omogućiti sklapanje ugovora kojim će Kina postati najveći potrošač ruskog gasa. Preko „zapadne“ ili „Altaj“ rute Rusija će Kini isporučivati 30 milijardi kubnih metara gasa godišnje. Već postoji „istočna“ ruta preko gasovoda „Moć Sibira“ kojom će se u Kinu isporučivati 38 kubnih metara gasa. Rad na toj putanji gasovoda već je počeo nakon što je u maju sklopljen sporazum vredan 400 milijardi dolara.
„Kada počne isporuka preko zapadne rute, količina isporučenog gasa Kini može premašiti količinu gasa koja se trenutno izvozi u Evropu“, izjavio je generalni direktor velike ruske energetske kompanije „Gasprom“ Aleksej Miler, komentarišući najnoviji sporazum.
Obraćajući se novinarima uoči posete Pekingu, Putin je bio pun optimizma u pogledu novog energetskog sporazuma sa Kinom.
„Mi smo se u načelu dogovorili o otvaranju nove zapadne rute. Mi smo se već dogovorili o mnogim tehničkim i komercijalniim aspektima ovog projekta, što je dobra osnova za postizanje konačnih sporazuma“, izjavio je Putin.
Sporazum o „zapadnoj“ ruti je jedan od 17 sporazuma koje su danas potpisali Putin i Si, navodi ruska televizija.
Među njima su okvirni sporazum između ruskog „Gasproma“ i kineske kompanije CNPC o isporukama gasa i memorandum o razumevanju između „Gasproma“ i druge velike kineske energetske kompanije CNOOC.
Tanjug   09.11.2014 15:10
Foto AP, HOW HWEE YOUNG, pool