018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Kasni se sa zaprašivanjem komaraca i krpelja (VIDEO)

Od:
Komentari: isključeni

U centru za kontrolu i prevenciju bolesti kažu da kasne sa zaprašivanjem komaraca i krpelja zbog vrlo loših vremenskih prilika proteklih dana.
Najava toplog i suvog vremena ohrabruje Izvođača radova koji je spreman da nastavi sa akcijom zaprašivanja velikih zelenih površina.
U centru apeluju na građane da se prikladno oblače u da koruste taštitne kreme kako bi se zaštitili od ujeda komaraca i da redovno odrzavaju travnjake i zelene površine.

Akcija dezinsekcije vec je obavljena u pojedinim ustanovama, ali je ovih dana kiša onemogucila izvodjaca radova da krene i sa spoljnim zaprasivanjem, Reč je o Preventivnom tretiranju velikih zelenih površina u gradu kako bi se sprečio razvoj larvi komaraca, Kaže prf. Dr Zoran Veličković, načelnik centra za kontrolu i prevenciju bolesti.
Vlažno zemljište i bujna vegetacija pogoduje razvoju nekoliko vrsta krpelja. Ujed ovog parazita nije nimalo bezazlen, pa se onima koji dožive ovakvu neprijatnost preporučuje da se odmah obrate lekaru. Pored preventivnog zaprašivanja protiv krpelja u Centru preporučuju odgovarajuću obuću .
Komaci koji prenose malariju prisutni su i kod nas a ima ih tri vrste. Prošle godine registrovana su dva slučaja ove bolesti. Od 2012.godine kod nas je prisutan i Virus zapadnog nila. Ovu bolest izaziva tigrasti komarac,a u Srbiji je prole godine bilo 340 obolelih.
Zabrinjava i podatak da u Nišu svake godine epidemiolozi registruju i tridesetak obolelih od lajmske bolesti koju izaziva ujed krpelja.