018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Kasetne bombe kao ,,nagazne mine“ (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi: ,

Prošlonedeljna akcija uklanjanja kasetnih bombi u samom centru Niša, ponovo je otvorila pitanje – zašto Srbija kao začetnica inicijative da se pristupi Konvenciji o zabrani upotrebe kasetne municije, još nije potpisala ovaj dokument. Srbija ima značajnu površinu terena koji je, vojnim rečnikom – još uvek kontaminiran, a potpisivanje Konvencije donelo bi nam i velika novčana sredstva koja bi bila upotrebljena za čišćenje rizičnih lokacija.

Nišlija, pirotehničar Slađan Vučković, koji je bez šaka i sluha na levom uvetu ostao deminirajući kasetnu bombu na Kopaoniku posle jedne od akcija NATO avijacije, već 15 godina živi kao invalid. Iako je Srbija medju glavnim inicijatorima potpisivanja Konvencije o zabrani upotrebe kasetne municije, još joj nije pristupila.

Praksa je pokazala da od ovih projektila, u 90 odsto slučajeva stradaju civili, a u velikom procentu deca, kaže SlaĐan Vučković.

Konvenciju o zabrani upotrebe kasetne municije potpisalo je 116 zemalja, među kojima su i vodeće evropske. Pošto zaostalih kasetnih bombi još ima na široj teritoriji centralne Srbije, naročito u Preševu, oko Bujanovca, na širem području Kopaonika, ali i u Nišu, valja biti na oprezu. Pošto ostanu skrivene negde na terenu, tretiraju se kao nagazne mine, naglašava naš sagovornik.

Povezane vesti