018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Kameron prekinuo samit EU,traži sastanak ministara finansija

Od:
Komentari: isključeni
Tagovi: ,

BRISEL – Britanski premijer Dejvid Kameron prekinuo je danas samit lidera Evropske unije u Briselu, zahtevajući hitan sastanak ministara finansija EU zbog zahteva Brisela da Velika Britanija uplati dodatnih 2,1 milijardu evra u budžet EU.
„Napravio je intervenciju na samitu“, izjavio je jedan neimenovani izvor iz britanske vlade, dodajući da Kameron traži hitnu raspravu o tom pitanju na sastanku ministara finansija EU, prenela je agencija Frans pres.
Kameronov zahtev dolazi samo nekoliko sati nakon što je Evropska komisija saopštila da Britanija mora uplatiti 2,1 milijardu evra u budžet EU zbog privrednog napretka koji je bolji od drugih članica Unije.
Sastanak ministara finansija EU biće održan kasnije danas, naveli su neimenovani izvori i dodali da je Kameron ostao na samitu kako bi učestvovao u daljim razgovorima o evropskoj ekonomiji.

Neslaganje lidera EU oko mera za oporavak Unije

Francuska i Italija pokušale su danas da na samitu lidera Evropske unije u Briselu prevaziđu razlike sa Nemačkom oko načina na koji bi trebalo izbeći ekonomsku stagnaciju i deflaciju, dok je nemačka kancelarka Angela Merkel upozorila kolege na mogućnost ponavljanja dužničke krize evrozone.
Nakon što je u drugom tromesečju došlo do zastoja u oporavku evrozone, Francuska i Italija su htele da promene kurs i da se udalje od mera kresanja javne potrošnje što je bio jedan od odgovora evrozone na krizu od 2009. do 2012. godine. Nemačka je, međutim, danas poručila da se fiskalna disciplina mora nastaviti, prenosi Rojters.
Sedeći za velikim ovalnim stolom na evropskom samitu u Briselu, Merkelova je istakla da se nijedna članica EU sa nacionalnim dugom koji premašuje njen bruto domaći proizvod (BDP) više ne sme zaduživati.
Prema rečima diplomata koji su prisustvovali samitu, Merkelova je takođe rekla da su rekordno niske kamatne stope omogućile evrozoni „prostor za disanje“ i da je kombinacija privatnih investicija, fiskalne discipline i otvorenosti ka brzorastućim azijskim privredama zapravo put ka napretku.
Osim toga, Merkelova je navela da je predloženi sporazum o slobodnoj trgovini sa SAD, koji je naročito nepopularan u Evropi, od ključnog značaja.
Sa druge strane, vodeći ekonomski zvaničnik EU, Jirki Katainen, ponovo je pozvao zvanični Berlin da deluje, navodeći da je bez investicija budućnost najveće evropske privrede bleda, uprkos tome što je jača od ostalih članica.
Francuski predsednik Fransoa Oland je poručio da u Evropi ne sme postojati utisak o „dobrim i lošim učenicima“, obećavajući istovremeno da će ispuniti budžetske propise EU.
Italijanski premijer Mateo Renci je predložio smanjenje poreza kako bi se oporavila potrošnja domaćinstava, jer njegova zemlja prolazi kroz treću recesiju od 2008. godine.

Tanjug 24.10.2014 14:59
AP Photo/Virginia Mayo