018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Kameron pod pritiskom pred izbore iduće godine

Od:
Komentari: isključeni

LONDON – Konzervativci britanskog premijera Dejvida Kamerona izgubili su danas drugo poslaničko mesto zbog pobede anti-evropske Stranke za nezavisnost Velike Britanije (UKIP) na izborima u Ročesteru, što je težak udarac i najavljuje moguće političke nemire u idućoj izbornoj godini.
UKIP, koja pridobija nezadovoljne birače koristeći rastući strah od imigracije, porazila je Kameronovu partiju na vanrednim izborima u Ročesteru i Strudu šest meseci pre nacionalnih izbora, prenosi Rojters.
Ako možemo pobediti ovde možemo širom zemlje, zadovoljno je izjavio kandidat UKIP koji je pobedio na ovim vanrednim izborima Mark Rekles. Kameronovi konzervativci, ali I Laburistička stranka suočeni su sa sve snažnijom UKIP i škotskim nacionalistima koji bi mogli da uruše dvopartijski sistem koji je na snazi od 1945. Takođe pobeda UKIP, koja se zalaže za izlazak Velike Britanije iz EU i smanjenje imigracije, mogla bi voditi ka udaljavanju Londona od Brisela. “Ako verujete da je ovaj svet veći od Evrope, i ako verujete u nezavisnu Veliku Britaniju pridružite nam se i vratićemo vam zemlju”, poručio je Rekles glasačima. Inače on je bio poslanik konzervativaca pre nego što je postao drugi poslanik UKIP-a, a njegova stranka se nada da će ovaj uspeh voditi ka daljim dobrim rezultatima. Kameron je ranije okarakterisao UKIP kao “ludake i prikrivene rasiste”, ali ta stranka je pobedila na izborima za Evropski parlament u maju i pretvorila se u pravu predizbornu mašineriju. Kako bi stao na put UKIP-u Kameron je obećao tvrđi kurs Londona prema EU i najavio referendum o članstvu 2017. Međutim on još nije tačno definisao promene koje želi u savezu sa partnerima u EU.
Tanjug 21.11.2014 09:45
Foto AP, Kirsty Wigglesworth