018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Kameron napustio mirovne pregovore u Severnoj Irskoj

Od:
Komentari: isključeni

DABLIN – Britanski premijer Dejvid Kameron iznenada je danas napustio mirovne pregovore u Severnoj Irskoj bez postignutog dogovora, nakon što je njegova ponuda da finansijski pomogne regionalnu katoličko-protestantsku vladu odbijena.
Kameron je rekao da je britanska vlada spremna da ponudi liderima Severne Irske dodatnih milijardu funti koje bi potrošili tokom sledećih šest godina, ali pod uslovom da reše nesuglasice koje podrivaju administraciju.
lokalni lideri su odbacili predlog britanskog premijera smatrajući ga prevarom, prenosi AP.
Svih pet stranaka je odbacilo Kameronov predlog, nazivajući ga „pokušajem podmićivanja“ i to njihovim sopstvenim novcem.
Takvim ishodom razgovora, smanjene su nade za rešenje blokade oko finansijskih i kulturnih nesuglasica u toj provinciji.
Očekivalo se da Kameron na pregovorima ostane do kasnih večernjih sati.
Britanija je sazvala pregovore svih stranaka pre devet nedelja sa ciljem da se izađe iz ćorsokaka oko budžetskih rezova vlade u Belfastu i rešenja pitanja kao što su parade i isticanje zastave.
Kameronovim odlaskom gube se nade o postizanju šireg sporazuma za održavanje podele vlasti, što je glavno dostignuće mirovnog sporazuma o Severnoj Irskoj iz 1998.
Tanjug 12.12.2014 16:47
Foto AP