018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Kakvu hranu jedemo?

Komentari: isključeni
Tagovi: ,

Privredna komora Srbije upozorava da su jaja, meso i prerađevine koje uvozimo iz Makedonije i Bosne i Hercegovine sumnjivog kvaliteta. Sa druge strane potvrđuju za NTV da će država ubuduće više pažnje posvetiti razvoju stočarstva i poljoprivrede. Poslednje informacije u vezi sa uvozom hrane, u javnosti otvaraju novo pitanje – Kakvu hranu uvozimo?

Još se nisu stišale strasti oko aflatoksina u mleku, a u medije stiže nova priča – o sumnjivim jajima, mesu i prerađevinama koje uvozimo iz Makedonije i iz Bosne i Hercegovine. Tamošnji proizvođači dodaju meso iz Brazila, gde se živina hrani genetski modifikovanom sojom. Tako bar tvrdi predsednik Grupacije proizvođača živinskog mesa i jaja Privredne komore Srbije Miroslav Blagojević. Njegov kolega, međutim, savetnik u PKS, Nenad Budimović, za „Nišku televiziju“ kaže da treba biti oprezan u tvrdnjama da je kod nas u prodaji genetski modifikovana hrana.

Zemlje u okruženju svojim proizvođačima živinskog mesa i jaja daju znatne podsticaje. Domaći proizvođači žale se da su kod nas podsticaji ukinuti. Kažu da umesto živine tove gubitke. Izmena Zakona, međutim, menja status domaćeg poljoprivrednika. Tako bar kažu u Privrednoj komori Srbije.

Srbija je prošle godine uvezla više od milion jednodnevnih pilića i značajne količine mesa, objavljuje Privredna komora Srbije u najnovijem broju časopisa Korak. U istom periodu uvezli smo i jedanaest hiljada tona svinjskog mesa, što je skoro četiri puta više nego 2011. godine.

Povezane vesti