018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Kakve su mogućnosti grada kada je reč o prostorima za kulturne događaje? (VIDEO)

Od:
Komentari: isključeni

Kako bi Niš postao prestonica kulture u Srbiji neophodno je, između ostalog, racionalnije koristiti neke objekte u gradu u kojima za to ima mogućnosti i oživeti one u kojima godinama nema kulturnih dešavanja, rečeno je na okruglom stolu koji je organizovan kako bi se dali predlozi za rešavanje ovih problema.
Nadležni iz različitih ustanova, svako iz svog ugla, govorili su o ovoj temi a sa ciljem da se neki gradski objekti racionalno koriste za sadržaje u oblasti kulture.
Kako bi se ponuda kulturnih dešavanja poboljšala važno je sagledati probleme koji postoje u nekim kulturnim ustanovama poput Galerije savremene likovne umetnosti, Oficirskog doma, koji je u rekonstrukciji, i Doma vojske, smatraju u udruženju stvaralaca Niša “Car Konstantin“. Ipak, kako kažu, iz ovog udruženja, koje je i organizovalo okrugli sto sa ciljem da se problemi reše, kažu da ima i onih objekata koji bi mogli da ponude više prostora za događaje iz kulture.
Uprava za kulturu sprovela je najpre istraživanje o prostornim kapacitetima kojima raspolažu ustanove. Nekima od njih kao na primer NKC nedostaje nova oprema. Predlozi koji su izneti na okruglom stolu biće dostavljeni nadležnim institucijama i na taj način će pokušati da se utiče da se neke od ustanova racionalnije koriste svojim prostorom a neke bolje opreme kako bi Niš imao više mogućnosti da postane prestonica kulture u Srbiji.