018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Kako raskinuti ugovor sa Gradskom toplanom? (VIDEO)

Sve više građana javlja se Niškoj televiziji sa pitanjem kako da raskinu ugovor sa Gradskom toplanom. Goran Cekić je u tome uspeo, ali nakon sudskog spora koji je trajao punih 5 godina. Njegova advokatica Snežana Stanković Conić naglašava da svi korisnici daljinskog grejanja imaju pravo da jednostrano raskinu ovaj ugovor.
Goran Cekić sa svojom porodicom živi u stanu koji je imao daljinsko grejanje. Od 2008. zahtevao je od Toplane da ga isključe sa mreže, jer više nije želeo njihovo grejanje. Međutim, odgovori koje je dobijao bili su uglavnom isti – nema tehničkih mogućnosti za isključenje sa mreže.
Maja prošle godine Goran je dobio sudski spor, a kako kaže, radnici toplane su radijatore skinuli tek septembra. Račune je, tvrdi, uredno plaćao do konačne presude. Advokatica koja ga je zastupala na sudu kaže da svaki učesnik trajnog ugovora, kakav je i sa toplanom, može po zakonu, u svakom trenutku da ga raskine. Prema njenom tumačenju, ukoliko čak pošaljete Toplani dopis da više ne želite njihove usluge i da ih ubuduće nećete plaćati, to, po Zakonu o obligacionim odnosima, i ne morate.
U toplani kažu da je razlog što ne dozvoljavaju jednostrani prekid ugovora šteta koju će ostali korisnici imati. Naime, kako tvrde, ukoliko se jedan stan ne greje, on će ipak dobijati određenu toplotu od ostalih stanova, čiji stanari će zbog toga plaćati više.
Goran Cekić, pak tvrdi da njegov stan nikada nije hladan jer se sada greje na struju. Ovaj način grejanja mu se, kaže, više isplati.
Cekića je sudska borba sa Gradskom toplanom, kako kaže, koštala preko 100.000 dinara, ali zahvaljujući tome što je dobio spor, ovo preduzeće je moralo da mu nadoknadi sve troškove.

Povezane vesti

  • Dr. G

    Kako razumem g-dina Dirketora, svako mora da preko suda raskine ugovor(???), pa gde se tu postuje zakon o Obligacion omdnosima? Drugo, pitao bih istog sta kada se ugrade kalorimetri?Npr nisam u stanu 2-3m, zatvorim radijatore, potrosnja je 0, po njegovoj logici i tada ce „ispastati“ moje komsije.