018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

“Kako ostvariti minimum prava koja vraćaju dostojanstvo glumačkoj profesiji”

Komentari: isključeni

U jahte medijskih tajkuna svako od glumaca uložo je neki deo. Sonari za navigaciju, kormila i jarboli kupljeni su od glumačkih para, jer glumce Zakon o autorskim i srodnim pravima nije ni na koji način štitio. Izmena i dopuna Zakona o autorskim i srodnim pravima, koja će zahvaljući rediteljiu i narodnom poslaniku Srđanu Dragojeviću ove jeseni ući u skupštisnku proceduru, trebalo bi mnogo toga da promeni. Ovo je poruka sa okruglog stola “Kako ostvariti minimum prava koja vraćaju dostojanstvo glumačkoj profesiji”.

Dok su se hiljaditi put reprizirale “Kamiondžije”, glumačka legenda Miodrag Petrović Čkalja borio se sa bolešću i nije imao para da kupi lekove. Emiteri će, nakon usvajanja Izmena i dopuna Zakona o autorskim i srodnim pravima morati da isplaćuju glumcima određenu naknadu za svako emitovanje. Procena je da su do sada glumci ostali bez desetine milona evra, koje su otišle u džep medijskih tajkuna.

Iako u Srbiji već postoje dva udruženja filmskih i dramskih glumaca, osnovano je i treće pod nazivom Udruženje glumaca Srbije, koje će štititi prava i jednih i drugih. Na čelu ovog udruženja je glumac Nikola Đuričko. Zanimljivo je da je Nikolina baka, takođe glumica, Tomanija Đuričko po tadašnjem Zakonu ostvarivala autorska prava. Zakon je čak omogućavao prenos prava na potomke u periodu od 70 godina. Danas, po akuelnom zakonu, autorska prava ostvaruju samo “nosači zvuka”, ali ne i slike.

Promenom člana 117 Zakona o autorskim i srodnim pravima, po kome će se izjednačiti i zvuk i slika, ispraviće se nepravda prema čitavoj jednoj profesiji koja je sadašnjim zakonom negirana. “Mi samo tražimo SOKOJ i za glumce”, poruka je sa okruglog stola “Kako ostvariti minimum prava koja vraćaju dostojanstvo glumačkoj profesiji”.