018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Južna Morava u opadanju, opasnost od novog poplavnog talasa

Od:
Komentari: isključeni

KRUŠEVAC, BEOGRAD – Vodostaj Južne Morave kod Đunisa je u opadanju i sada je niži za oko 30 centimetara, ali je Vlada Srbije upozorila na opasnosti od novog poplavnog talasa, koji se očekuje u Srbiji u naredna dva dana, i na opasnost od pojave klizišta u poplavljenim područjima kada se voda povuče.
Vodostaj Južne Morave kod Đunisa je u opadanju i sada je niži za oko 30 centimetara, rekao je Tanjugu Dušan Todorović iz kruševačkog Staba za vanredne situacije.
Prema njegovim rečima, naseljeno mesto Đunis više nije ugroženo.
Magistralni put Đunis – Deligrad je prohodan za saobraćaj, ali je još uvek zatvoren, kao i putni pravac Đunis – Mrzenica, napomenuo je Todorović.
„Na licu mesta je devet pripadnika vatrogasno – spasilačkog bataljona sa četiri vozila i četvoro radnika Policijske uprave“ – precizirao je on i dodao da se voda povlači i iz dvorišta domaćinstava koja su bila ugrožena.
Na sednici Vlade Srbije upozoreno je na opasnosti od novog poplavnog talasa, koji se očekuje u Srbiji u naredna dva dana, i na opasnost od pojave klizišta u poplavljenim područjima kada se voda povuče.
Na sednici Vlade, na kojoj se raspravljalo o situaciji na poplavljenim područjima, ministri koji su obišli opštine na čijim teritorijama je pričinjena najveća šteta upozorili su na opasnost od novog poplavnog talasa koji se očekuje u naredna dva dana i predložili mere za što bržu sanaciju od nastalih šteta, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.
Ocenjeno je da u poplavljenim područjima, posle povlačenja vode, preti opasnost od klizišta i da u što kraćem roku treba obnoviti uništenu infrastrukturu ili osposobiti alternativne puteve do odsečenih područja.
Naglašeno je da su preduzete sve mere kako bi se obezbedila pravovremena zdravstvena zaštita i sprečile eventualne epidemije posle povlačenja vode.
Lokalne vlasti će u narednih nekoliko dana izvestiti Vladu Srbije o procenama štete i hitnim potrebama domaćinstava koja su najviše stradala, kako bi se što pre uputila neophodna pomoć.
Na sednici Vlade Srbije je ocenjeno da problem izlivanja reka treba da se rešava sistematski i strateški, uz potpunu kontrolu trošenja sredstava uloženih u tu namenu, kao i kontrolu sredstava za nadoknadu, navedeno je u saopštenju.
Tanjug/