018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Jubilej Univerzitetske biblioteke (VIDEO)

Od:
Komentari: isključeni

Niški Univerzitet ove godine obeležava pola veka postojanja. U proslavu jubileja aktivno će se uključiti i univerzitetska biblioteka koja priprema izložbom o istorijatu ove obrazovne ustanove, ali i jedne od najlepših niških zgrada u kojoj se nalazi, a koju odlikuje bogata prošlost. Osim osvrta na prošlost, u Univerzitetskoj biblioteci prate i savremene trendove što pokazuje nedavno sprovedeni projekat opremanja čitaoničkog prostora modernom IT opremom.
Univerzitet u Nišu se od samog svog početka nalazi u jednoj od najraskošnijih niških zgrada – takozvanoj Banovini. Ova obrazovna ustanova postoji tačno 50 godina, a samo zdanje je daleko starije – sagrađeno 1889. godine. O njihovom istorijatu, a povodom jubileja Univerziteta, svedočiće izložba u organizaciji Univeritetske biblioteke.
Iako mari za istoriju, Univerzitetska biblioteka nastoji i da pati korak sa savremenim dobom.
Stojanovićeva napominje da je, uprkos uvreženom mišljenju da se danas uglavnom čitaju “laka“ štiva, broj članova Univerzitetske biblioteke sve veći. Najviše je studenata sa Filozofskog fakulteta, mada treba podsetiti da članovi ne moraju biti samo studenti, već se svi mogu učlaniti u Univerzitetsku biblioteku.