018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Još jedan štrajk upozorenja prosvetara (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi: , ,

Sva četiri reprezentativna sindikata obrazovanja najavila su za sutra jednodnevni štrajk upozorenja. Očekuje se da se štrajku pridruži veliki broj škola u Srbiji, a glavni zahtev je da se od najavljenog smanjenja zarada u javnom sektoru izuzmu prosvetni radnici, kaže predsednica Gradskog odbora samostalnog sindikata obrazovanja u Nišu Zorica Kitanović.

Od početka godine ovo je drugi štrajk upozorenja koji sva četiri sindikata obrazovanja organizuju. I pored razgovora koji nedeljama traju sa predstavnicima Ministarstva prosvete, pomaka i dalje nema. Njihov glavni zahtev je da budu izuzeti od smanjenja plata u javnom sektoru, jer, kako ističu, prosečna plata u prosveti iznosi 43.000 dinara. To je, kažu predstavnici sindikata, daleko ispod proseka u odnosu na javne službe i javna preduzeća. Osim toga, traže da se uvedu platni razredi i sistem obračunavanja zarada u javnom sektoru.

Očekuje se da se štrajku priključi oko 70% škola u Srbiji koje imaju svoje članstvo u četiri reprezentativna sindikata, a kako kažu njihove dalje aktivnosti zavisiće od daljih ishoda pregovora sa resornim Ministarstvom.

Za sredu, 22. oktobar, zakazano je i protestno okupljanje prosvetnih radnika na Trgu Nikole Pašića u Beogradu u 13 sati. Kako je najavljeno, ako zahtevi sindikata ne budu ispunjeni, u novembru će započeti zakonski štrajk, sa skrećenjem časova na 30 minuta, a trajaće do ispunjenja zahteva.

Povezane vesti