018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Još jedan napad pasa lutalica (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi: , ,

Čopor pasa lutalica izujedao je na Starom groblju dvadesettrogodišnju Anu Antunović. Psi su Ani pocepali list leve noge, ali njeno zdravstveno stanje je stabilno i ona se oporavlja na Infektivnoj klinici Vojne bolnice.

Još jedan napad pasa lutalica dogodio se na Starom groblju i to usred bela dana. Čopor je nasrnuo na Anu Antunović dok je prolazila glavnom stazom kroz groblje, i to baš na njen rođendan.

Kada je pobegla pozvala je Hitnu pomoć, gde su joj odgovorili da mora da dođe taksijem, pa ju je zbrinula ekipa Vojne hitne pomoći koju je pozvala njena majka.

Zbog ovog nemilog događaja Ana će, kaže, tužiti nadležne.

Psi lutalice su početkom decembra na Starom groblju izujedali i sedamnaestogodišnju Teodoru Babić, a ovo, nažalost, nisu jedini napadi pasa na ovom mestu, kažu u Zoohigijenskoj službi JKP „Mediana“. Po programu koji primenjuju 4 godine pse lutalice hvataju, vakcinišu, sterilišu i čuvaju do oporavka u prihvatilištu koje se nalazi na gradskoj deponiji. Na kraju, ipak, većina pasa ponovo završi na ulici.

Više od 3.200.000 dinara „Mediana“ je prošle godine isplatila na ime odštete za ujed psa lutalice, a pred gradsku komisiju je izašlo preko 300 Nišlija sa ovim zahtevom. I Grad je isplatio dvanaest miliona dinara u 2014, i to od 50.000 do 70.000 svakom građaninu koga su povredili psi lutalice. Prema rečima većnika Žarka Rankovića, ovi sporovi su rešeni sporazumno u 95 odsto slučajeva, dok su ostali morali na sud. U Nišu još ne postoji gradski azil za pse, a, kako kažu u „Mediani“, traži se lokacija za ove namene. U ovom preduzeću procenjuju da u Nišu ima oko 1.500 lutalica, što je mnogo manje nego pre nekoliko godina, jer zoohigijenska služba nije radila 2008. i 2009. godine, kada je bilo mnogo više pasa na ulicama. Njihovo zbrinjavanje dnevno košta 1,5 do 2,5 evra i nerealno je prihvatiti toliki broj pasa, jer to ne mogu ni mnogo razvijenije države, kažu u „Mediani“. Zato mora da ih bude mnogo manje, a ovome bi mogao da doprinese i zakon o dobrobiti koji priprema Ministarstvo poljoprivrede. Naime, član 48 Nacrta ovog zakona kaže: „Ako se životinji u roku od 15 dana od dana smeštaja u prihvatilište ne pronađe novi vlasnik, ona postaje vlasništvo karantina i može se predati drugoj zainteresovanoj organizaciji ili ubiti na human način“. Međutim, o ovoj odredbi tek treba da se raspravlja, a organizacije za zaštitu životinja joj se žestoko protive.

Povezane vesti