018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

U Nišu za tri godine naslednicima vraćeno 129 lokala (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi: , ,

Za tri godine koliko se primenjuje Zakon o restituciji, u Nišu je vraćeno 129 lokala i 40.000 kvadrata građevinskog zemljišta naslednicima građana kojima je vlast posle Drugog svetskog rata nacionalizovala nepokretnu imovinu.

U republičkoj agenciji za restituciju zadovoljni su saradnjom sa lokalnom samoupravom bez čije pomoći postupak vraćanja imovine i broj rešenih predmeta ne bi bio na ovom nivou, navodi direktor agencije Strahinja Sekulić.

Srbija je poslednja država u regionu koja je donela Zakon o restituciji. Ipak, i pored dosta teškoća u njegovoj primeni, sudeći po broju pozitivno rešenih zahteva za povraćaj imovine, za poslednje tri godine postignuti su dobri rezultati.

U Nišu i Leskovcu naslednicima oštećenih građana vraćeno je više od 300 objekata oduzetih u talasu nacionalizacije posle Drugog svetskog rata.

Rok od dve godine za podnošenje zahteva za povraćaj imovine produžen je još godinu dana za one koji nisu imali akt o oduzimanju imovine. Agencija je odbacila sve zahteve za restituciju koji nisu imali ovaj ključni dokument.

U republičkoj agenciji za restituciji ne kriju zadovoljstvo postignutim rezultatima. Oni smatraju da će povraćaj imovine imati pozitivan ekonomski efekat i to kako u smislu poboljšanja materijalne situacije porodica kojima je vraćena imovina, tako i pojeftinjenja stambenog i poslovnog prostora koji će se pojaviti na tržištu.

Povezane vesti