018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Joksimović uručuje pomoć Ukrajini

Od:
Komentari: isključeni

KIJEV – Ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović učestvuje danas u Kijevu na Međunarodnoj konferenciji za podršku Ukrajini, gde će u ime srpske vlade toj državi donirati jednokratnu pomoć od 100.000 evra za potrebe osoba raseljenih usled oružanih sukoba.

Konferenciji prisustvuju predstavnici drugih država, Evropske komisije i međunarodnih finansijskih institucija.

Na konferenciji će biti prezentovani mehanizmi koordinacije donatorskih aktivnosti, izveštaj o raspodeli sredstava i primeni, saopštila je Kancelarija Vlade Srbije za saradnju s medijima.

Učesnicima, kojih će, prema procenama ukrajinskih zvaničnika, biti iz 56 zemalja, obratiće se predsednik i premijer Ukrajine, Petro Porošneko i Arsenij Jacenjuk, prenela je agencija UKRINFORM.

Vlada Srbije usvojila je pre pet dana predlog premijera Aleksandra Vučića da uputi jednokratnu pomoć Ukrajini u iznosu od 100.000 evra i da humanitarnu pomoć uruči u ministarka Joksimović.

Premijer Srbije je nedavno razgovarao telefonom sa predsednikom Ukrajine i tom prilikom istakao da Srbija čini sve kako bi objektivno i nepristrasno pomogla u rešavanju svih sporova i problema na teritoriji Ukrajine.

Vučić i Porošenko su se tada saglasili da su Srbija i Ukrajina prijateljske zemlje i da je neophodno da u budućnosti više rade na uspostavljanju bližih bilateralnih, političkih, a posebno ekonomskih odnosa.

Vučić je zahvalio Porošenku na ukrajinskoj podršci teritorijalnom integritetu Srbije, a Porošenko Vladi Srbije na jasnim stavovima po pitanju ukrajinskog suvereniteta.

Tanjug 28.04.2015 09:12