018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Jemen: Bombardovana vazduhoplovna baza u provinciji Marib

Od:
Komentari: isključeni

SANA – Koalicija na čelu sa Saudijskom Arabijom jutros je bombardovala vazduhoplovnu bazu u provinciji Marib, severoistočno od jemenske prestonice Sane i tom prilikom je uništena radarska stanica koja je samo pet kilometara udaljena od naftnog polja Safer, tvrde stanovnici.

Iako provincija Marib nije pod kontrolom snaga Huta, koje su glavna meta bombardovanja, u toj oblasti se nalaze snage lojalne njihovom savezniku, bivšem predsedniku Aliju Abdulahu Salehu, navodi Rojters.

Najmanje 39 civila poginulo je od početka bombardovanja položaja Huta, pobunjenika u Jemenu, pre više od 24 sata, saopštili su danas zvaničnici ministarstva jemenskog zdravlja.

Dvanaest žrtava je stradalo u napadu na vojnu bazu severno od prestonice Sane kada su pogođene i okolne stambene oblasti, rekli su zvaničnici ministarstva koje kontrolišu pobunjenici, prenosi AFP.

Koalicija arapskih država, predvođena Saudijskom Arabijom, noćas je nastavila vojnu operaciju protiv šitskih Huti pobunjenika.

Cilj operacije nazvane „Odlučujuća oluja“ je da se zaštiti legitimna vlada u Jemenu, a nju je tražio izabrani predsednik Jemena Hadi.

Koalicija je danas izvela drugu seriju vazdušnih udara na položaje Huta, uključujući međunarodni aerodrom u prestonici Sani, kao i nekoliko vojnih i vazduhoplovnih baza. U ovim napadima su uništeni vojna infrasturktura, oprema i avioni.

Jutros u zoru su bombardovana dva distrikta u severnoj provinciji Sada koji pripadaju pobunjeničkom pokretu Hutija, saopštili su plemenski izvor, drugog dana vazdušne ofanzive na pložaje Huta koju predvodi Saudijska Arabija.

Bombardovana je pijaca u Kataf al Boki, gde je ranjeno 15 ljudi, kao i distrikt Šada, prenosi Rojters.

Napadi na prestonicu Sanu danas su intenzivirani, javlja Sputnjik.

Snage Huta su noćas napale položaje saudijske vojske na granici sa Jemenom, objavila je agencija RIA Novosti.
Televizija „Al Džazira“ je objavila da su oružane snage lojalne svrgnutom predsedniku Jemena povratile delove provincije Marib, u centralnom Jemenu, koja je bila u rukama Huta. U toj provinciji se proizvodi nafta.

U toku su žestoki sukobi između snaga lojalnih predsedniku Abdu Rabuhu Mansuru Hadiju i Huta, navodi ta televizija.
Svrgnuti predsednik Hadi je zvanično tražio od Saveta bezbednosti UN da „zaustavi agresiju Huta“ u skladu sa poglavljem 7 Povelje UN.

On se za pomoć obratio i Arapskoj ligi, apelujući na njih da pošalju vojnike iz „Poluostrvskog štita“ (vojne jedinice država u Persijskom zalivu) i da proglase zonu zabranjenog leta iznad oblasti pod kontrolom Huta.

Nijedan pokušaj nacionalnog dijaloga nije uspeo, a zaraćene strane se međusobno optužuju za sukob.Saudijska Arabija nema neposredne planove za pokretanje kopnene operacije u Jemenu, ali njene snage kao i snage njenih saveznika spremne su da to učine ako je potrebno, rekao je vojni portparol.

„U ovoj fazi ne postoje planovi za kopnenu operaciju, ali ako se ukaže potreba, saudijske kopnene snage kao i snage njenih prijatelja i bratskih zemalja su spremne i odbiće svaku agresiju“, rekao je brigadni general Ahmed Aseri na konferencii za štampu.

Rojters je ranije preneo ocenu neimenovanog saudijskog izvora da će, da bi se ponovo uspostavio red u Jemenu, možda biti potrebna kopnena ofanziva.
„Ne možemo ostvariti svoje ciljeve vraćanja legitimne vlade ako samo kontrolišemo nebo Jemena… za uspostavljenje reda možda će biti potrebna kopnena ofanziva“, rekao je taj izvor britanske agencije samo par sati pošto je Saudijska Arabija počela vazdušne udare na oružane formacije šiitskih pobunjenika Hutija.

Mogućnost kopnene ofanzive u Jemenu je značajno porasla pošto je Egipat izrazio spremnost da pošalje svoje trupe u ovu zemlju „ako je potrebno“.
„Egipat je izrazio političku i vojnu podršku kao i spremnost za učešće u koaliciji sa vazduhoplovnim i pomorskim snagama , a ako je potrebno i sa kopnenim snagama u svetlu egipatske istorijske i nepokolebljive dgovornosti za arapsku i zalivsku nacionalnu bezbednost“, rekao je egipatski ministar spoljnih poslova Sameh Šukri na sastanku šefova diploamtije Arapske lige u Šarm el-Šeiku, preneo je Gardijan.

Huti, koji su saveznici Irana, preuzeli su kontrolu nad većim delom Jemena i pred njihovim naletom je predsednik Abed Rabo Mansur Hadi morao da napusti prestonicu. Pošto se čitav dan nije znalo gde se Hadi nalazi, objavljeno je da je u četvrtak stigao u Rijad, na pro-putovanju za Egipat, gde će kao „legitimni predsednik“ učestvovati na dvodnevnom samitu Arapske lige.

Saudijske snage su započela vazdušne udare po položajima Huta u Jemenu u sredu uveče, u cilju „odbrane legitimne vlade predsednika Hadija“, što je Iran odmah nazvao „opasnim“ korakom.
Tanjug 27.03.2015 09:40
AP Photo/Hani Mohammed