018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Jeftiniji lekovi olakšanje za građane (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi: , ,

Najavljeno pojeftinjenje lekova, ali i ukidanje učešća koje je pacijent morao da plati kako bi iz apoteke preuzeo propisani lek, a koje je najavljeno za narednu godinu, umnogome će rasteretiti budžet građana Srbije, kažu u niškoj filijali Republičkog fonda za zadravstveno osiguranje. Navode da će se to odnositi uglavnom na lekove sa liste A1, među kojima ima i onih koji su dosta skupi, tako da će cena participacije, koja bi sa dosadašnjih 50 trebalo da bude 100 dinara, biti zanemarljiv iznos u odnosu na dosadašnje izdatke.

Od naredne godine, građani Srbije koji će morati da kupuju lekove, osim što će ih nabavljati po jeftinijoj ceni, više neće morati da plaćaju učešće, kako bi iz apoteke preuzeli propisani medikament. Iz RFZO, koji je i najavio ovu novinu procenjuju da će to umnogome smanjiti trošak građana, ali i doprineti punjenju državnog budžeta.

I u niškoj apotekarskoj ustanovi slažu se da je to dobra stvar za pacijente, posebno ako se uzme u obzir da na tržištu postoji dosta skupih lekova, a da se visina participacije kreće od 10 do 80 odsto.

U RFZO pretpostavljaju da može da dođe do nekih vidova pritisaka od strane pojedinih farmacetskih kompanija, ali kažu da to ne vide kao problem, jer zakon i tržište reguliše država a ne privatni sektor.

Povezane vesti