018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Jeftinije i efikasnije grejanje u niškim školama i vrtićima

Komentari: isključeni
Tagovi: , ,

Sa realizacijom projekta zamene kotlova na lož-ulje, kotlovima na prirodni gas ili drvenu biomasu, niške škole i predškolske ustanove dobiće znatno efikasniji sistem grejanja. I Grad će uštedeti od 30 do 40 odsto  u odnosu na sumu koja je se sada izdvaja za kupovinu lož-ulja, pojašnjava za NTV zamenik gradonačelnika Niša Ljubivoje Slavković.

Na poslednjoj sednici Gradskog veća predstavljena je inicijativa za sprovođenje projekta zamene kotlova na lož-ulje kotlovima na gas ili drvenu biomasu. U ovom trenutku se na godišnjem nivou iz gradskog budžeta plaća 116,77 miliona dinara za kupovinu 671 tone lož-ulja, dok bi za nabavku pelata trebalo izdvojiti samo osamdeset miliona. To predstavlja uštedu od gotovo 30 procenata, pojašnjava zamenik gradonačelnika Ljubivoje Slavković.

Svetska banka je projekat konverzije kotlova, nedavno ocenila kao jedan od najboljih u Srbiji. Konačnu reč o ovom projektu trebalo bi da daju odbornici gradskog parlamenta na jednoj od narednih sednica. Ukoliko projekat dobije zeleno svetlo, planirano je javno-privatno partnerstvo.

 - Grad bi na konkursu izabrao privatnu firmu koja bi obavila radove na zameni kotlova, ona bi kasnije imala obavezu i da plati projekat konverzije koji ćemo sada dobiti besplatno, a kada sve bude završeno, dobit bi se, po principu pola-pola, delila između nas i privatnog partnera - ističe Slavković.

 

 

Povezane vesti