018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Jeftinije i efikasnije do zdravstvene knjižice

Komentari: isključeni

Od ponedeljka, građani će do nove zdravastvene knjižice dolaziti na jednostavniji i jeftiniji način.
Grad Niš i republički Fond za zdravstveno osiguranje potpisali su protokol o saradnji, po kome od sada niška filijala ima pristup izvodima iz matičnih knjiga rođenih, umrlih i venčanih. Na ovaj način, zdravstveni osiguranici neće više morati da plaćaju podizanje potrebnih izvoda, jer se oni već nalaze u gradskoj bazi podataka. Gradonačelnik Niša, prof. dr Zoran Perišić istakao je da na ovaj način gradske službe postaju efikasnije i dostupnije građanima.

Nišlije koje žele da izvade novu zdravstvenu knjižicu neće više morati sa sobom da nose izvode iz matičnih knjiga rođenih, venčanih i umrlih. Naime, potpisivanjem protokola o saradnji između Grada i filijale republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, službenici će imati direktan, elektronski pristup većini neophodnih dokumenata, za koje građani više neće morati ni da plaćaju dosadašnje takse.

Osim olakšica za zdravstvene osiguranike, dobra vest stiže i za građevinske firme koje su obavljale neki posao za Grad, a za to još uvek nisu plaćene, pošto će do aprila od Republike stići trista pedeset miliona dinara kao pomoć građevinskoj industriji.

Perišić dodaje da Grad radi i na rešavanju problema prenetih dugova, a danas je potpisan sporazum o refinansiranju dvesta šezdeset miliona dinara duga prema Elektrodistribuciji, u koji, između ostalog, ulaze troškovi osnovnih i srednjih škola, kao i javna rasveta.

Gradonačelnik podseća da se samo na ime javne rasvete godišnje potroši oko sto miliona dinara i da je plan da se u narednom periodu stara zameni LED rasvetom, čime bi se uštedilo preko 70 odsto novca koji je do sada trošen za osvetljenje u Nišu.

Povezane vesti