018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Jednočasovni štrajk zaposlenih u PIO fondu (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi: , ,

Zaposleni u Fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje održali su jednočaspvni štrajk upozorenja kako im zarade ne bi bile smanjene i do 30 odsto kako je preporučila Državna revizorska institucija.

Fond je poslednjih godina povećao obim posla, a smanjenjem zarada radnici bi bili kažnjeni, kaže predsednik sindikata zaposlenih u PIO fondu Ivan Đorđević.

Jednočasovnim štrajkom oko 130 radnika niške filijale PIO fonda upozorilo je rukovodstvo ali i Ministarstvo rada i socijalne politike kao i Ministarstvo finansija da ne smanjuju njihove zarade pre početka primene Zakona o platnim razredima u javnom sektoru. 30 odsto je veliki procenat, pa bi ukidanje regresa i toplog obroka, kako preporučuje Državna revizorska institucija, znatno ugrozilo njihovu egzistenciju, kažu u sindikatu zaposlenih u PIO-u.

Fond za zdravstveno osiguranje i Nacionalna služba za zapošljavanje su izmenili Uredbu o koeficijentu za obračun i isplatu plata zaposlenih u javnom sektoru, i tako zadržali svoje plate na istom nivou. U PIO fondu od rukovodstva traže isto.

Prema rečima direktora niške filijale fonda Siniše Vasića, štrajk nije pravi način da radnici ostvare svoja prava a problem obračuna plata treba da reši nadležno ministarstvo.

Ukoliko njihovi zahtevi ne budu ispunjeni, radnici PIO fonda najavljuju generalni štajk za 8. april.

Povezane vesti