018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Jedanaestogodišnjak preživeo 6000 volti (VIDEO)

Komentari: isključeni

Jedanaestogodišnjak iz okoline Zaječara koji je preživeo strujni udar od 6000 volti, u stabilnom je stanju i van životne opasnosti, potvrdila je za NTV direktorka Klinike za dečju hirurgiju Anđelka Slavković. Dečak sa inicijalima N.V. iz zaječarskog sela Veliki Izvor primljen je sa opekotinama drugog stepena.

Sreća u nesreći je što nije teže povređen, s obzirom na jačinu napona koji ga je zbacio sa bandere na koju se popeo prilikom proslave kraja školske godine u krugu osnovne skole u Velikom Izvoru.

U zaječarskom selu Veliki Izvor umalo je došlo do tragedije kada se jedanaestogodišnjak, učenik šestog razreda Osnovne škole „Vuk Karadžić“, popeo na stubnu trafo-stanicu i dotakao žicu prve faze visokog napona, usled čega mu je kroz telo prošla struja od 6.000 volti.

Sreća u nesreći je što dečak N.V. iz Velikog Izvora nije teže povređen, s obzirom na jačinu napona koji ga je zbacio sa bandere na koju se popeo kada su đaci slavili kraj školske godine u krugu škole. Da je sreća bila saveznik deteta potvrđuje i istraga, jer da se popeo koji centimetar više, ušao bi u polje od 10.000 volti. To je jačina koja bi ga, pretpostavlja se, ,,zalepila“ za trafo. Lekari potvrđuju da povrede sa kojima je jedanaestogodišnji N.V. primljen – nisu opasne po život.

Kako su novinarima u Zaječaru rekli očevici, sa decom su bili i roditelji, koji su, nakon izvesnog vremena, otišli kućama. Iz nepoznatih razloga, N.V. je sa još nekoliko drugova, otišao do poljane iznad škole gde se nalazi stubna trafo-stanica, odakle se strujom snabdeva škola i veliki broj kuća u mestu.

,,Dečaci su se zaigrali, a N. V. se popeo na trafostanicu, visoku skoro četiri metra. Najednom se začuo strahovit prasak! Celo selo je ostalo bez struje jer je izbacila sklopka osigurača. Dečak je jednom rukom dotakao žicu visokog napona od 6.000 volti, a struja ga je odbacila na zemlju koja je, narodski rečeno, „upila struju“ iz njegovog tela i spasila mu život’‘ – kaže komšija ovog dečaka, a prenosi ,,Alo“.

Dečakovi roditelji nisu znali šta se dešava, samo su primetili da je nestala struja. Otac je otišao do komšinice i pitao je da li je i kod nje ista situacija. U tom trenutku su ga pozvali iz škole i kazali mu da hitno dođe jer je njegovog sina udarila struja. On se brzo odvezao kolima do škole, gde je zatekao ekipu Hitne pomoći koja je povređenog dečaka odmah prebacila u zaječarsku bolnicu, a potom u Niš.