018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Jedan socijalni radnik na 450 hraniteljskih porodica (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi: ,

Urgentno starateljstvo, kao usluga koja je veoma bitna za zaštitu dece, mora da bude bolje regulisano zakonskim normama i da ima tačne smernice za unapređenje, kažu u niškom Centru za porodični smeštaj. Ističu da je neophodno da se tačno zna kada dete mora urgentno da bude prebačeno kod privremenih hranitelja, ali i da se precizira koliko tamo meže da ostane. Još jedan od problema koji navode u ovoj socijalnoj ustanovi jeste i nedostatak socijalnih radnika, koji su preko potrebni Nišu.

Zanemarivanje, zlostavljanje i nebriga o deci od strane bioloških roditelja, uglavnom su razlozi zbog kojih se dete smešta kod privremenih hranitelja. Cilj ovakve intervencije jeste pomeranje dece iz takve sredine, ali i rad sa roditeljima, procena njihovih sposobnosti, kao  i osposobljavnje za brigu o porodici, navode u Centru za porodični smeštaj. Kažu da je upravo iz tih razloga, ovakav vid zaštite neophodno bolje regulisati zakonom.

Kao veliki problem koji su prepoznale i sve ustanove socijalne zaštite u Nišu, izdvaja se i nedostatak socijalnih radnika. Tvrde da je za urgentno hraniteljstvo, ali i postupke trajne brige o deci, u šta spada i postupak usvojenja, neophodna rigorozna kontrola, a da u gradu nema dovoljno ljudi koji se time bave, jer na birou nema školovanih socijalnih radnika.

U Nišu trenutno ima 450 aktivnih hraniteljskih porodica sa kojima radi samo jedan socijalni radnik.

Povezane vesti