018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Javno-privatno partnerstvo se pokazalo lošim (VIDEO)

Restrukturiranje javno-komunalnih preduzeća je neophodno, ali se model javno-privatnog partnerstva za sada pokazao lošim. Cene usluga su mnogo više a položaj zaposlenih u komunalnim preduzećima je gori, kažu u granskom sindikatu saobraćajnih i komunalnih delatnosti “Nezavisnost” .

Oni dodaju da bi ova preduzeća mogla da posluju kada bi dobila samo trećinu od sume kojom lokalne samouprave subvencionišu privatnike koji uđu u ovaj posao.

Više od polovine komunalnih preduzeća od 447 koliko ih je u Srbiji posluje sa gubicima, kažu u sindikatu saobraćajnih i komunalnih delatnosti “Nezavisnost”. Kao jedan od loših primera navode “Čistoću” Novi Sad koja je u minusu preko milijardu dinara. Zbog toga je, kažu, njihovo restrukturiranje neophodno.

Međutim, javno-privatno partnerstvo pokazalo se kao loš model za komunalna preduzeća. Kada je u ovu delatnost ušao privatni kapital, cene usluga su rasle a radnici su ili otpuštani ili su u daleko lošijem položaju, dodaju u sindikatu “Nezavisnost”.

Javno-komunalna preduzeća mogla bi da posluju kada bi dobila samo trećinu od sume kojom se subvencionišu privatnici koji ulaze u ovaj posao, dodaje Simić. Inače, u komunalnim preduzećima u Srbiji radi 69 000 ljudi.

  • Ljilja

    Ljilja
    komunlna preduzeća što pre privatizovati jer na svakom koraku se vidi nerad, nered i nedisciplina ! Alkoholisani radnici na iznošenju smeća, održavanju ulca, a posebno zoohigijene sa pijanim šinterima ……..