018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Javno-privatno partnerstvo i u Nišu? (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi: , ,

Grad Niš, u saradnji sa Agencijom za javno-privatno partnerstvo Republike Hrvatske, organizovao je radionicu o javno-privatnom partnerstvu za predstavnike lokalne samouprave. Pojašnjene su razlike između tradicionalnog i novog modela, kao i prepreke u realizaciji.
Javno-privatno partnerstvo je zajedničko, kooperativno delovanje države i lokalne samouprave sa privatnim kompanijama u proizvodnji javnih proizvoda ili pružanju usluga. Cilj ove metode je ekonomičnija, delotvornija i uspešnija proizvodnja javnih proizvoda ili usluga u odnosu na tradicionalan način pružanja usluga.
Iako u Hrvatskoj postoje različiti stavovi o javno-privatnom partnerstvu, iz tamošnje agencije tvrde da su iskustva uglavnom dobra.
Niš je prvi grad u Srbiji koji je izradio Projekat zamene najskupljeg energenta – lož ulja u školama-jeftinijom biomasom. Na svakih milion evra ušteda bi bila 40 odsto, navodi zamenik gradonačelnika Ljubivoje Slavković. Realizaciju usporava neusklađenost Zakona o javnim nabavkama o javno-privatnom partnerstvu i zakona u oblasti finansija.
Javno-privatno partnerstvo može se sprovesti i kroz, na primer, funkcionisanje javne rasvete.
Ukoliko bi lokalna samouprava bila vredna, i sporni zakoni usklađeni, prvi primer javno-privatnog partnerstva, uverava Slavković, Niš bi mogao dobiti za godinu dana.

Povezane vesti