018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Javni dug nastavlja da raste do 2017. (VIDEO)

Komentari: isključeni

Iako će biti sprovedene mere rigorozne štednje, Ministarstvo finansija i Fiskalni savet procenjuju da će javni dug Srbije nastaviti da raste sve do 2017. godine.

Na kraju jula, dug naše države bio je 20,9 milijardi evra, što je 64,3 odsto svega što se proizvede u zemlji za godinu dana – zvanični su podaci Ministarstva finansija.

Međutim, prema podacima Fiskalnog saveta, dug je već 66 odsto BDP-a, odnosno 12 milijardi evra veći nego pre šest godina.

Svetska ekonomska kriza nije postala srpska razvojna šansa, kako su to neki optimistično govorili 2008. godine. Upravo suprotno, ona je dodatno urusila nasu privredu. Od 2008. godine dugujemo 12 milijardi evra više, a udeo duga u BDP-u porastao je sa niskih 29 na čak 65 odsto.

Ekonomisti upozoravaju su dve trećine tog porasta duga napravljene bespotrebno – vanrednim povećanjem penzija 2008. godine, pokrivanjem gubitaka javnih preduzeća i banaka, povecanjem plata bez pokrica u porastu produktivnosti.

U proteklih šest godina, srpski dug je uvećavan u proseku po 2,5 milijardi evra godišnje. Prema računici sajta Makroekonomija – 5,6 miliona evra iz dana u dan ili po 65 evra u sekundi.

Koliko je to novca, biće jasnije ako se navede da su svi putevi u Srbiji mogli da se pretvore u auto-puteve, ili da se svakog dana napravi po jedna velika škola.

Tačka na ovu priču skoro neće biti stavljena. Fiskalni savet kaže da je javni dug već 66 odsto BDP-a, očekuje da on do kraja godine premaši 70, a 2017. godine i 80 procenata.

Bez oštrih rezova na troskovnoj strani budzeta javni dug ce nastaviti da raste ocenjuju ekonomisti.

Takodje, Sve dok su kamatne stope po kojima se zadužujemo veće od stope rasta privrede – dug će nastaviti da raste čak i ako nemamo dodatnog deficita u budžetu.

Uz oštre rezove, smanjenje plata i penzija, na jednoj, i držanje pod kontrolom javnih preduzeća i banaka da ne svale na državnu kasu nove gubitke, na drugoj strani – javni dug bi mogao da se zaustavi, pa i da počne da se smanjuje od 2017. godine.