018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Javna rasprava u Kragujevcu: Nacrti medijskih zakona doneti u nedemokratskoj proceduri

Komentari: isključeni

Većina učesnika javne rasprave o nacrtima zakona o elektronskim medijima i o javnim medijskim servisima danas su u Kragujevcu ocenili da su nacrti doneti u nedemokratskoj proceduri, da sadrže neustavne odredbe i ne poštuju rešenja iz ranije donete Medijske strategije.

Predstavnici medija iz Kragujevca, Niša i Vranja su primetili da radna grupa koja je učestvovala u pisanju medijskih zakona ne učestvuje u raspravama i ne brani zakone, a neki članovi su se iz nje povukli i „ne stoje’ iza ponuđenih rešenja.

Milan Petković iz Koalicije zaposlenih u medijima, udruženja koje okuplja više od 40 elektronskih i štampanih medija u Srbiji, rekao je da je Koalicija „od medijske reforme očekivala decentralizaciju, a dobila diskriminaciju“.

Prema njegovim rečima, u radnoj grupi koja je pisala zakone nije mogao da se čuje glas iz unutrašnjosti a odbijen je i zahtev da Koalicija ima bar status posmatrača. „Bili smo u podređenom položaju u odnosu na Medijsku koaliciju koja je imala i pravo glasa“, rekao je Petković.

Direktorka Radio televizije Kragujevac Jovanka Marović upitala je čija su to zakonska rešenja, kada nema članove radne grupe da ih brane, a neki su iz nje istupili. Ona je navela da su svi rokovi za medijske zakone probijeni, a sada se nekome žuri i da se „plaši da će biti brzopleti“.

Prema rečima Jovanke Marović, raspravljamo o Nacrtu zakona o elektronskim medijima i Nacrtu zakona o javnim medijskim servisima a da pritom ne znamo šta piše u krovnom zakonu o javnom informisanju koji je vraćen iz Brisela.

Miroslava Stošić iz TV Vranje i Izvršnog odbora Sindikata novinara Srbije rekla je da nacrti zakona gube legitimitet jer se do danas ne zna ko su bili članovi radne grupe koja ih je pisala i po kom kriterijumu.

Ona je rekla da predstavnici krupnog kapitala govore kako je gašenje regionalnih javnih servisa evropsko rešenje ali da je „to laž“. Prema njenim rečima, ovi zakoni se donose zbog interesa krupnog kapitala a ne zbog slobode informisanja na koju se toliko pozivaju.

Prisutni su podsetili da privatizacija medija nije bio zahtev Evrope Hrvatskoj, za ulazak u Evropsku uniju.

SINOS upozorava na brojna obraćanja novinara ovom sindikatu, koji se žale da su radeći u privatnim medijima uskraćeni za ostvarivanje osnovnih prava, da između ostalog ima i onih koji se žale da ne znaju kolika im je plata,  kada će je dobiti, a takva pitanja ne smeju ni da postave poslodavcu.

Zato se Sindikat novinara Srbije, Koalicija zaposlenih u medijima i Kragujevačka inicijativa zalažu za potpisivanje granskog Kolektivnog ugovora kojim bi se štitila prava zaposlenih u svim medijima - i u privatnim i u medijima čiji su osnivači lokalne samouprave.

Jelena Vučićević, predsednica Sindikata Studija B, navela je deo odluke Ustavnog suda koja potvrđuje neustavnost odredbe kojima se lokalnim samouporavama zabranjuje osnivanje medija. Ona je postavila pitanje zbog čega predstavnici ANEM-a nisu obavestili ostale članove radne grupe o toj odluci.

U raspravi je bilo predloga da sedište regulatornog tela bude u Kragujevcu, a ne u Beogradu.

Pomoćnik ministra kulture Saša Mirković je u uvodnoj reči naveo da vrlo brzo treba da se „odradi rasprava“ da bi se do 31. oktobra dobili svi predlozi i sugestije na zakone.

„Posle 1. novembra, nakon komentara ministarstava i Brisela trebalo bi da formulišemo tekst za koji se nadamo da će u dogledno vreme otići u Vladu Srbije i Skupštinu“, rekao je Mirković.

Povezane vesti