018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Javna rasprava o novom Zakonu o restituciji (VIDEO)

Od:
Komentari: isključeni

Vraćanje oduzete imovine u naturi kao prioritetno rešenje i mogućnost vraćanja izgrađenog građevinskog zemljišta, jesu osnovne novine koje nudi Nacrt zakona o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju. Javna rasprava o ovom aktu održana je u niškom apelacionom sudu, posle čega je organizovana konferencija za novinare u Gradskoj Opštini Palilula.
Pojednostavljivanje procedure, kako bi bivši vlasnici konačno ostvarili pravo svojine nad oduzetom nepokretnošću, osnovni je cilj Nacrt, kojim se menjaju pojedina Zakonska rešenja iz 2011.te godine.
Prema Nacrtu, u određenim slučajevima, moguće je i vraćanje, kako izgrađenog, tako i neizgrađenog građevinskog zemljišta.
Ukoliko se ne može vratiti zemljište iz komasacije, onda se može vratiti zemljište iz iste katastarske opštine ili iste jedinice lokalne ili susedne lokalne samouprve.
Iz Mreže za restituciju kažu da Nacrt predstavlja veliki korak napred u usklađivanju sa rezolucijom evropskog Parlamenta i da još uvek ima šta da se vrati vlasnicima.
Obzirom na to da je jedna od nasiromašnijih Opština u Srbiji, za žitelje Opštine Palilula na seoskom području, od velikog je značaja vraćanje poljoprivrednog zemljišta. U postupku restitucije već je vraćen deo poslovnog prostora. U postupku restitucije je i niska galerija Srbija.
Naredne dve javne rasprave o Nacrtu Zakona o izmenama i dopunama Zakona o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju, biće održane u Novom Sadu i Beogradu. Republička Skupština izjašnjaveće se o ovom aktu tokom narednog meseca.