018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Javna rasprava o Nacrtu zakona o pretvaranju prava korišćenja u pravo svojine (VIDEO)

Od:
Komentari: isključeni

U Nišu je održana javna rasprava o Nacrtu zakona o pretvaranju prava koriscenja u pravo svojine na građevinskom zemljištu uz naknadu. Njegovim donošenjem biće omogućeno pretvaranje prava korišćenja u pravo svojine na građevinskom zemljištu privatizovanih preduzeća i preduzeća u stečaju, uz tržišnu naknadu, najavila je državna sekretarka u Ministarstvu građevine, saobraćaja i infrastrukture Aleksandra Damnjanović.
Proces privatizacije građevinskog zemljišta počeo još 2006. godine Ustavom, odnosno 2009. Zakonom o planiranju i izgradnji. Prošlogodišnjim izmenama i dopunama, omogućeno je svim fizičkim i pravnim licima sticanje prava svojine na građevinskom zemljištu, osim licima koji su subjekti privatizacije, izvršnog postupka ili stečaja, što će,uz plaćanje naknade po tržišnoj vrednosti, biti rešeno novim zakonom.
“Tržišna vrednost naknade zavisiće od vrednosti koje to zemljište ima u momentu podnošenja zahteva za konverziju prava“, rekla je Damjanovićeva.
Mnoga rešenja u zakonu proističu iz ekonomske analize koju je Ministarstvo uradilo, a koja pokazuju, da su tek na 0,80 odsto od 661.000 hektara građevinskog zemljišta, kao nosioci prava korišćenja upisana pravna lica iz privatizacije i stečaja.
Donošenje novog Zakona o pretvaranju prava korišćenja u pravo svojine na građevinskom zemljištu uz naknadu, očekuje se srdinom ove godine, a javna rasprava u Nišu izazvala je veliko interesovanje predstavnika stranih firmi, otvorenih u ovom delu Srbije.