018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Javna rasprava o Nacrtu zakona o javnom informisanju

Državna sekretarka u Ministarstvu kulture i informisanja Srbije Gordana Predić izjavila je u Novom Sadu na prvoj javnoj raspravi o Nacrtu zakona o javnom informisanju i medijima da taj zakon potvrđuje strateško opredeljenje države da izađe iz vlasničke strukture medija.

Predstavnici lokalnih i regionalnih medija nisu zadovoljni Nacrtom i veruju da će u slučaju da „prođu“ predložena rešenja, biti ugašena ona javna glasila koja finansira lokalna samouprava.

Iako se u Ministarstvu kulture i informisanja tvrdi da je osnov za izradu zakona bila Medijska strategija, koju je Vlada Srbije usvojila 28. septembra 2011. godine, jedna od ključnih odredbi Strategije kojom je predviđeno formiranje regionalnih javnih servisa, nije se našla u Nacrtu zakona o informisanju.

Član Radne grupe Ministarstva kulture i informisanja Rade Veljanovski tvrdi da kada se država povuče iz vlasništva ne znači i oslobađanje od odgovornosti za pomoć medijima. Veljanovski dodaje da će pitanje formiranja regionalnih javnih servisa biti rešeno Zakonom o elektronskim medijima, koji je u pripremi. On je, ipak, dodao da je rok za privatizaciju svih medija, koji je predviđen Nacrtom zakona o informisanju, 31. decembar 2014. godine, uz obavezu da se proces privatizacije pokrene u roku od 30 dana od donošenja zakona o javnom informisanju.

Predstavnik Ministarstva kulture i informisanja Aleksandar Avramović izjavio je da će svi mediji koji se finansiraju iz budžeta, i imaju status javnih preduzeća i ustanova, od početka iduće godine biti na projektnom finansiranju. Avramović kaže da će se to odnositi i na agenciju „Tanjug“, koja će kao javno preduzeće od početka iduće godine takođe preći na projektno finansiranje, umesto direktnog finansiranja iz budžeta.

Član radne grupe Ministarstva kulture i informisanja Kalman Kuntić smatra da bi privatizacija po svaku cenu mogla da ugrozi pravo na informisanje građana na lokalnom nivou. Kuntić predlaže pretvaranje sadašnjih javnih preduzeća u ustanove koje ne bi imale pravo konkurisanja za projekte i bio bi im značajno ograničen komercijalni program.

Zamenik glavnog i odgovornog urednika Niške televizije Milan Petković kritikovao je Nacrt zakona, jer je u suprotnosti sa medijskom strategijom. On je upitao članove radne grupe ko ih je ovlastio da predlože Nacrt zakona suprotan Strategiji, u delu koji se odnosi na regionalne javne servise.

Direktor Radio Subotice Toni Bedalov rekao je da Nacrt zakona ide na direktnu štetu medija koje finasiraju lokalne samouprave i imaju status javnih preduzeća. On je rekao da će se Radio Subotica, koji emituje program na srpskom, hrvatskom, mađarskom, nemačkom i bunjevačkom jeziku, nakon 45 godina, ugasiti, ukoliko prođe ovakav Nacrt zakona o javnom informisanju.

Javne rasprave o Nacrtu zakona o javnom informisanju i medijima biće održane 12. marta u Novom Pazaru, 14. marta u Nišu i završna 19. marta u Beogradu.

Povezane vesti

 • Nislija 100%

  S obzirom na to da beogradska vlast zna, i maksimalno, koristi jezik SILE-spremajte se ljudi da uz pomoc SILE odbranimo svoju cast i dostojanstvo !!! Na celo te PRAVEDNE i NERAVNOPRAVNE borbe neka stanu svi narodni poslanici iz Nisa i svi Odbornici Skupstine grada i opstina, da pokazu-DOKAZU kako se brani interes gradjana Nisa i jugo-istoka Srbije!!! Ako ovo sada ne uradimo kako treba, u buducnosti cemo se stideti pred decom i unucima, jer cemo ostati (beogradska) kolonija-provincija!!! Dosta je bilo 60 godina PONIZAVANJA i NIPODASTAVANJA nas iz „unutrasnjosti“ ! Ako je Nis 2. grad po velicini u ovakvoj Srbiji, zelimo da ga tako tretiraju Beogradjani i Vojvodjani u SVAKOM SEGMENTU DRUSTVENOG ZIVOTA ! Formiranje REGIONALNIH JAVNIH SERVISA za nas je BITI ili NE BITI !!! DO POBEDE !!!

 • Juznjak

  Postavite video !
  Hvala unapred.

  • Juznjak

   Stvarno ne znam u cemu je problem da se postavi video?
   Imate vec YOUTUBE kanal.
   Malo se ugledajte na vase kolege sa RTV Vranje, Studio B itd.
   Pozdrav.

   • Urednik

    Večeras u 20 sati na NTV-u, specijalna emisija. Nakon emitovanja snimak će biti postavljen i na sajt. Hvala! Pozdrav.