018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Gradsko veće usvojilo budžet za 2015. (VIDEO)

Od:
Komentari: isključeni

Gradsko veće usvojilo je predlog da projektovani budžet Grada Niša za 2015. iznosi 9 milijardi 997 miliona dinara. Najveći deo prihoda ostvarivaće se od naplate poreza na dohodak i imovinu. Novac od legalizacije, takođe bi trebalo da bude značajan izvor za dopunu gradske kase.

Oko 290 miliona dinara biće izdvojeno za rad gradskih opština. Pedeset dva miliona dinara dobiće lokalna skupština, a grad i kabinet gradonačelnika 46 miliona. Među upravama najveći iznos dve milijarde i osamsto miliona dinara namenjen je Upravi za komunalne delatnosti. Za razvoj sela planirana su 274, dok za kulturu 618 miliona dinara. Strateški cilj za povećanje lokalnih prihoda biće formiranje novih gradskih zona za prodaju zainteresovanim investitorima, među kojima je najviše onih u sferi autoindustrije.

Uvećanje prihoda očekuje se i od povećanja cena lokalne komunalne takse za isticanje firme na poslovnom prostoru. Za banke, do sada je bila 300.000, a po novom 420.000 dinara godišnje. Uvodi se i nova komunalna taksa za zimske bašte od 104 dinara po kvadratu dnevno. Taksu za rezervisani parking ubuduće će plaćati vlasnici putničkih vozila i teretnih vozila i autobusa. Budžet od navedenih prinadležnosti trebalo bi da bude uvećan za 45 miliona.

Rebalans budžeta najavljen je za januar, ukoliko Ministarsvo za finansije odobri gradu uzimanje kredita kod jedne od komercijalnih banaka.

Svi koji grade zgrade za kolektivno stanovanje ubuduće će 30 odsto manje plaćati naknadu za uređenje gradskog građevinskog zemljišta. Ukoliko bi legalizaciju platila samo trecina od 30.000 građana koji su podneli zahteve za legalizaciju budzet grada, bio bi uvećan za milijardu dinara, istakao je gradonačelnik. Usvojena je i inicijativa, da niški aerodrom, više ne prevozi putnike u gradskom autobuskom saobraćaju, već da autobusi i zaposleni iz tog sektora ubuduće funkcionišu pod okriljem Direkcije za javni gradski prevoz. Javno-komunalnom preduzeću Naissus naloženo je da instalira dve javne česme, kako bi se sa vodovodne mreže u selu Gornje Međurovo urgentno obezbedila pijaća voda selu Belotinac. Većnici su usvojili i model privatizacije Niške televizije, uz uslovni otpis dugovanja.

Organizovanog dočeka Nove godine na trgu neće biti, jer su pojedini zabavljači tražili honorare od tri do pet miliona dinara.Tražena brojka je, obrazlaže gradonačelnik neprimerena, jer je Niš znatna sredstva tokom godine dao za saniranje ovogodišnjih poplava. Uoči Nove godine, kako je rekao, Niški kulturni centar organizovaće zanimljive sadržaje,u kojima će građani Niša moći da uživaju besplatno.