018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Javna nabavka početkom septembra

Komentari: isključeni

Na današnjoj sednici Skupštine grada, svi odbornici, osim demokrata, glasali su za Odluku o postupku poveravanja obavljanja gradskog i prigradskog prevoza putnika, koju je predložilo Gradsko veće. Ovim je data ingerencija Direkciji za javni prevoz da pripremi sve za javnu nabavku, takozvani tender, najverovatnije početkom septembra. Javna nabavka sprovešće se u skladu sa novim Zakonom, a Grad će tražiti najadekvatnijeg privatnog partnera. Tako bi Nišlije novi prevoz mogle da dobiju do Nove godine.

Iako je pre početka Sednice Skupštine bilo dileme hoće li uopšte biti kvoruma, zbog zasedanja republičkog parlamenta, o jedinoj tački dnevnog reda niški odbornici ipak su raspravljali. Predlog odluke o postupku poveravanja obavljanja gradskog i prigradskog saobraćaja relativno je brzo usvojen, iako su na račun predlagača, Gradskog veća, stizale optužbe opozicije da se hitnom sednicom samo prikriva činjenica da se kasni sa rešavanjem gradskog prevoza.

Što se tiče opozicije, odbornici Niške priče odmah su podržali predlog odluke, dok jedini za to nisu bili odbornici Demokratske stranke. Kako kažu, donošenje ovakve odluke u pet do dvanaest nije opravdano, a javna nabavka se ne može sprovesti za kratko vreme.

Podsetimo, 31. avgusta ističu petogodišnji ugovori sa dosadašnjim prevoznicima, a dok se ne izaberu novi prevoznici, starima će ugovori biti produženi. Dakle, za građane, za sada, nema nikakve promene. Doduše, nakon stupanja na snagu novog Zakona o javnim nabavkama, procedura će biti drugačija, po modelu javno-privatnog partnerstva.

Posao Direkcije za javni prevoz biće da pripremi predlog projekta, sa kojim će pred republičku komisiju. Nakon pozitivnog mišljenja, biće održana još jedna sednica Skupštine, posle koje će se znati tačan rok procedure za tender, a što će pokazati na koliko se produžava ugovor sa važećim prevoznicima. Postupak javne nabavke traje 52 dana, ali Nišlije novi prevoz mogu očekivati najkasnije do januara 2014. Očekuje se da će na tenderu učestvovati svi dosadašnji prevoznici, a verovatno i dve nove firme. A, Igor Novaković, odbornik SPS-a, za skupštinskom govornicom je istakao da lično smatra da  „Nišekspres“, kao niška kompanija, treba da ima prioritet.

Povezane vesti