018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Javite se lekaru već sa prvim simptomima gripa (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi: , ,

Tokom prošle nedelje zabeležen je porast broja pacijenata koji su se javili Domu zdravlja sa simptomima gripa, kaže načelnica Odeljenja opšte službe ove ustanove Danijela Cvetković. Ipak, prema rečima lekara nema razloga za paniku jer se uskoro očekuje opadanje broja obolelih. Oni napominju i da bi svi koji imaju povišenu temperaturu i suvi kašalj trebalo da se obrate lekaru, jer se zdravstveno stanje može brzo iskomplikovati.

Iako lekari očekuju da bi grip za dve do tri nedelje trebalo da počne da jenjava, tokom prošle nedelje zabeležen je porast broja pacijenata u niškom Domu zdravlja.

Cvetkovićeva napominje i da bi se sa pojavom prvih simptoma, a to su najčešće povišena temperatura i kašalj trebalo javiti zdravstvenoj ustanovi kako se stanje ne bi pogoršalo.

Na niškoj Infektivnoj klinici trenutno su 4 pacijenta na intenzivnoj nezi, koja su na aparatima za veštačku ventilaciju, a isto toliko se nalazi na poluintenzivnoj nezi. Na odeljenju je i 14 pacijenata sa simptomima sličnim gripu. Načelnik Infektivne klinike Žarko Ranković kaže da nema razloga za paniku, ali i podseća da je jedna od mera zaštite od gripa vakcinacija.

Kako biste se zaštitili od gripa važno je jesti voće i povrće, ali i redovno prati ruke, kažu lekari. Oni savetuju i češće provetravanje prostorija, kao i šetnje na svežem vazduhu, dok bi, prema njihovim rečima, trebalo izbegavati veće skupove.

Povezane vesti