018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Janković: Situacija u školama izmiče kontroli

Od:
Komentari: isključeni

BEOGRAD – Situacija u školama, usled višemesečnog štrajka, izmiče kontroli, jer zbog neujednačenog postupanja direktora u vezi sa obračunom zarada neki zaposleni još nisu dobili februarsku platu, za razliku od njihovih kolega kojima je novac isplaćen u neumanjenom iznosu, izjavila je danas portparolka Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Jasna Janković.
Janković je rekla da u školama ima zaposlenih kojima je plata umanjena zbog učešća u štrajku, ali je procenat smanjenja različit i iznosi od četiri od 33 odsto.
Ona je Tanjugu rekla da su škole članice dva sindikata danas obustavile rad, da je 100 škola situgno obustavilo rad, ali da još nema potpune podatke koliko je škola u blokadi.
Prema njenim rečima, moguća su četiri scenarija na terenu: neke škole su potpuno obustavile nastavu, drugima zvoni na 30 minuta, ima škola gde časovi traju 45 minuta, ali predavači koji strajkuju izlaze posle pola sata, dok u ostatku škola časovi traju 45 minuta, koliko su i nastavnici u učinici.
„Situacija polako izmiče kontroli“, rekla je Janković i kritikovala Ministarstvo da je umenjenjem zarada onima koji štrajkuju „aboliralo sebe“.
Ona je nezadovoljna što je Ministarstvo „uperilo prst“ u sindikate tvrdeći da su jedini krivci za to što se dešava po školama.
Janković je navela da deo zaposlenih u školama u Kruševcu, Čačku, nisu dobili zaradu, jer direktori nisu potpisali smanjenje plate. Takvih je, kako tvrdi Janković, četiri do pet škola.
Sindikat radnika u prosveti Srbije i Unija sindikata prosvetnih radnika pozvali su članstvo da danas obustave rad, zbog smanjene zarade za februar.
Ministar prosvete Srđan Verbić rekao je da se sa prosvetarima koji i dalje štrajkuju ne može voditi dijalog jer su njihovi zahtevi mimo zakona.
On je pozvao prosvetne radnike da se informišu o posledicama štrajka koji traje duže od zakonom propisanog roka.
Štrajk u prosveti počeo je 17. novembra prošle godine. Polovinom februara dva sindikata, Sindikat obrazovanja Srbije i Granski sindikat prosvetnih radnika „Nezavisnost“, potpisali su sa Ministarstvom prosvete Poseban kolektivni ugovor i Sporazum o prekidu štrajka.
Unija sindikata i SRPS nisu potpisali ta dokumenta i dalje su u štrajku.
Tanjug 23.03.2015 11:05
Foto/Video Tanjug (ilustracija)