018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Janković objavljuje dokumenta o prijavi protiv VP

Od:
Komentari: isključeni

BEOGRAD – Zaštitnik građana Saša Janković rekao je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa da će danas objaviti dokumenta na kojima temelji krivičnu prijavu protiv dvojice pripadnika Vojne policije.
„Odmah nakon ovog razgovora otići ću u svoju kancelariju i to će biti urađeno“, rekao je Janković za RSE.
On je na pitanje da li se može reći da je takao u osinjak rekao da je to njegov posao.
„Nisam imao nikakve iluzije da li će se desiti deo od ovoga što se dešava, ali upravo zbog toga Zaštitnik građana postoji, da bi u ime građana vršio kontrolu rada vlasti“ rekao je Janković i dodao da su takvi slučajevi prelomni i da se sad pokazuje čemu uopšte služe nezavisni kontrolni organi.
Ombudsman Janković saopštio je 14. januara da je podneo krivične prijave protiv dvojice pripadnika Uprave Vojne policije zbog napada na pripadnike Žandarmerije kada su se žandarmi sukobili sa četiri osobe, od kojih su dve braća premijera Srbije i gradonačelnika Beograda. Potom je izjavio medijima da se ne oseća bezbedno zbog pretnji kojima je izložen i najavio da će objaviti sva dokumenta koja poseduje o tome.

Stefanović: Ne mogu da sprečim ombudsmana da objavi dokumente

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je da ne može da spreči ombudsmana Sašu Jankovića da objavi bilo koji dokument koji o tome postoji.
Stefanović je u izjavi novinarima ponovio da ono što je u vezi tog incidenta izašlo iz MUP „i što ima zvaničan karakter mogu biti samo dokumenta koja su potpisali osumnjiceni pripadnici Žandramerije“.
Prema njegovim rečima, radi se ili o njihovim službenim izjavama ili se radi o dokumentima koji se zovu izveštaj o upotrebi sredstva prinude koje su potpisali ti isti Žandarmi.
„Ne postoji dokument koji je potpisao jedini organ u MUP koji je nadležan za sprovođenje zakonitosti …to znaju svi koji su pravnici čak i oni koji nisu a to je Sektor unutrašnje kontrole „, rekao je on.
Stefanović je rekao i da se MUP konsultovao sa tužilaštvom i da ono „nije bilo za to da mi objavljujemo takav dokument zato što je postupak u toku“
„Ja ne mogu da sprečim Zaštitnika građana da objavi bilo kakav dokument čak i postupka koji je u toku ali u svim dokumentima će se videti da je ovo što sam rekao istina“, rekao je Stefanović.
Napomenuvši da ne može da ulazi u to „da li bi neko voleo da je drugačije“ on je rekao da Sektor unutrašnje kontrole jedini ima mandat da izvrši istragu.
„Ne može istragu da izvši neki drugi organ unutar MUP …koji bi to organ mogao da unutar MUP-a istražuje …i tako kaže zakon“, rekao je Stefanović.
On je ponovio i da Sektor ima detaljan izveštaj i da je nakon istrage i dao svoje mišljenje u kome je optužio sedmoricu Žandarma i podneo krivicne prijave.
Napominjući da ne želi da prejudicira sudski proces Stefanović je istakao da „ne želi da neko u ime MUP-a kažze nešto što nije tačno“.
„Stav sektora je stav MUP-a i ja se u to nisam mešao… ministar ne sprovodi istragu, samo želim da kažem šta je istina“, rekao je Stefanović posle sastanka sa finskom koleginicoma Paivi Rasanen.
Stefanović je juče pozvao Jankovića da se obrati policiji u vezi sa pretnjama za koje kaže da ih dobija posle podnošenja krivičnih prijava protiv dvojice pripadnika VBA.
Tanjug 22.01.2015 13:40
Foto Tanjug, S. Radovanović (arhiva)