018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Janković: Najviše primedbi na lošu upravu

Od:
Komentari: isključeni

BEOGRAD – Najviše pritužbi građana u prošloj godini odnosilo se na lošu upravu, izjavio je danas zaštitnik građana Saša Janković, koji je zamerio izvršnoj vlasti što negoduje zbog kritičkih stavova u medijima.

Predstavljajući izveštaj za 2014. godinu članovima skupštinskog Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova, Janković je kazao da u Srbiji ima medija u kojma se čuju kritički stavovi, ali je zamerio izvršnoj vlasti što negoduje zbog takvih stavova.

„Uloga države nije da bude na jednoj strani, već da promoviše slobodu govora. Kod nas se sa pozicije izvršne vlasti emituje da su oni koji izražavaju kritičko mišljenje strani i tajkunski plaćenici, koji ne vole državu“, kazao je Janković.

To, kako je dodao, izaziva strah kod medija i novinara da će doći u neugodnu poziciju po pitanju oglašavanja, koji je jedan od izvora prihoda u medijima.

Janković je u izveštaju naveo i da je kao jedan od najznačajnijih problema kada su u pitanju prava dece označio obrazovanje, budući da su časovi skraćeni već duže vreme zbog štrajka prosvetara.
„Takav način izražavanja nezadovoljstva je poguban za decu. To ne izaziva revolt ni kod dece, ni kod roditelja, ni kod vlade“, primetio je Janković.

Zaštitnik građana je naveo da je stanje ljudskih prava u 2014. godini bilo zabrinjavajuće, da se 20.340 građana obratilo zastitniku građana, a da se najveći broj njih žalio na lošu upravu.
„Najveći broj pritužbi ticao se loše uprave, besmislenih procedura, prebacivanje tereta dokazivanja na građane…“, naveo je Janković, dodajući da imamo i dalje probleme izazvane spornim propisima koje je doneo upravo parlament.

Kao primer je naveo Zakon o privremenom uređivanju načina isplate penzija, kojim je suštinski smanjen iznos penzija, ali se one isplaćuju bez rešenja, na koja bi možda neko mogao da se žali.
„To je situacija manjka pravne sigurnosti“, kazao je Janković, napomenuvši da su organi vlasti u visokom procentu od 88,91 odsto prihvatali preporuke zaštitnika i otklanjali nepravilnosti na koje je ukazivao.

Janković je ukazao i na problem naplate solidarnog poreza trudnicama koje tri meseca nisu dobijale naknadu, pa im je u jednom mesecu isplaćena kumulativno, zbog čega su podpale pod naplatu solidarnog poreza.

Kada je u pitanju stanje rodne ravnopravnosti u prošloj godini, Janković je kao najdrastičniji primer kršenja naveo slučaj transrodne osobe u Vojsci Srbije.

Janković je dodao i da zbog primene novih medijskih propisa preti opasnost da se ostane bez dovoljno informisanja na manjinskim jezicima.

Tanjug 15.04.2015 11:30
Foto/Video Tanjug, arhiva