018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Jačanje veza sa dijasporom (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi: , ,

Vraćanje poverenja dijaspore u maticu, unapređenje komunikacije, kao i stvaranje ambijenta povoljnog za privlačenje investitora, cilj je Grada Niša i Kancelarije za dijasporu, ustanovljeno je na Okruglom stolu u Gradskoj kući.

Oko četiri miliona Srba koji žive u inostranstvu svakako su neiskorišćen potencijal, i u budućnosti će se raditi na tome da se između njih i svih gradskih ustanova i institucija ostvari još bolja saradnja, kaže prof. dr Zoran Perišić.

Dubravka Maksimović već 25 godina živi i radi u Melburnu i kako kaže u poslednjih godinu dana Kancelarija za saradnju sa dijasporom doprinela je očuvanju u jačanju veze sa Nišlijama koji žive izvan Srbije.

Na skupu udruženja Srba iz Frankfurta, Čikaga i Melburna i predstavnika Grada dogovoreno je da se više radi na ekonomskom razvoju i jačanju niškog regiona i otvaranju novih radnih mesta.

Procenjuje se da u dijaspori i regionu ima četiri miliona građana Srbije. U našoj zemlji trenutno živi 188.000 ljudi koji su penziju stekli u inostranstvu i preko kojih se ostvaruje godišnji priliv od 511 miliona evra.

Povezane vesti