018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Jačanje kulturne saradnje Niša i Malte

Od:
Komentari: isključeni

Ambasador za dijasporu Niške kancelarije i osnivač i direktor Srpskog kulturnog centra na Malti, Boban Jovanović, dogovorio je saradnju sa niškim ustanovama kulture, a povodom toga što će Malta 2018. godine biti prestonica evropske kulture.
Kako je istakao na sastanku u Nišu svako prezentovanje Srbije na evropskom i svetskom polju kulture je pozitovno za našu zemlju i na tome će se intenzivnije raditi i u budućnosti.
Od oktobra prošle godine Boban Jovanović postao je ambasador niške Kancelarije za dijasporu kada je formiran i Srpsko kulturni centar na Malti. Od tada duhovni i kulturni život Srba na Malti ide uzlaznom putanjom.
U novembru je organizovana izložba slika Muzeja naivne i marginalne umetnosti iz Jagodine u glavnom gradu Malte, La Valeti, koju je videlo preko tri hiljade ljudi. Kulturni centar pomogao je i u realizaciji Internacionalnog festivala pijanista u Valeti. Ovakva kulturna saradnja je dobar primer prezentovanja Srbije na evropskom i svetskom polju kulture.
Jovanović podseća da je cilj da se preko Kulturnog centra na Malti srpska kultura predstavi evropljanima ali i da se preko njega Srbi koji žive na ovom ostrvu informišu o poslovima i svim svojim pravima. Trenutno na Malti živi do 5000 Srba, i to uglavnom sa juga naše zemlje.