018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

“Ja kažem NE kasetnoj municiji“. (VIDEO)

Od:
Komentari: isključeni

Ostaci kasetne municije još uvek postoje u našoj zemlji. Iako bi Konvencija o ovoj vrsti municije pomogla u njenom uništavanju I skladištenju, odredila koje aktivnosti su u vezi sa njom zabranjene, ali I pomogla žrtvama kasetne municije, Srbija je jedina zemlja u regionu koja ovaj dokument nije potpisala, rečeno je na tribini održanoj na Pravnom fakultetu u okviru projekta “Ja kažem NE kasetnoj municiji“.
Od kasetne municije tokom NATO bombardovanja stradalo je oko 200 ljudi, a nakon prestanka od zaostalih bombi više desetina civila. Opasnost da neko nastrada kako kažu iz udruženja “Akcija I pomoć“, još uvek postoji, jer od kasetnih municija nisu očišćena sva mesta u Srbiji.
Osim što bi Konvencija pomogla u uništavanju I skladištenju municije, ona bi I pomogla građanima koji su pretrpeli fizičku ili psihičku povredu odnosno omogućila bi im adekvatnu pomoć države. Ipak, ovaj dokument Srbija nije potpisala.
Osim ovog pitanja, na tribini koja je održana na Pravnom fakultetu bilo je reči I o Konvenciji o zaštiti prva osoba sa invaliditetom, koja se iako je Srbija njen potpisnik ne poštuje u potpunosti. Cilj tribine bio je da ovaj problem približi mladima kako bi se kroz svoj rad studenti aktivno uključili u proces zagovaranja usvajanja ovih važnih međunarodnih konvencija.