018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Izvršitelji će naplaćivati i novčane i sudske takse

Od:
Komentari: isključeni

BEOGRAD – Cilj novog Zakona o izvršenju i obezbeđenju jeste da se unapredi sistem izvršenja u Srbiji, rekla je danas pomoćnik ministra pravde Nela Kuburović koja je najavila da će tim rešenjem javni izvršitelji dobiti i ovlašćenja da izvršavaju sudske odluke koje se odnose na naplatu novčanih kazni i naplatu sudskih taksi kada su u pitanju fizička lica.

Nacrt zakona sadrži veliki broj novina i poseban akcenat stavlja na poštovanje načela srazmere u postupku izvršenja, a biće izmenjene i važeće odredbe koje su se pokazale kao nejasne i nedovoljno precizirane, napomenula je Kuburović na otvaranju javne rasprave o nacrtu novog Zakona o izvršenju i obezbeđenju, koja je održana u Privrednoj komori Beograda.

U saopštenju Ministarstva pravde, navodi se da je Kubirović podsetila da je krajem 2013. godine Ministarstvo formiralo Radnu grupu za izmene i dopune Zakona, ali da je u toku rada uočena potreba za sveobuhvatnijim izmenama.

Tako je u nastojanju da se postigne kompromis između efikasnog sprovođenja izvršnog postupka i zaštite prava stranaka, uvedena je mogućnost izjavljivanja žalbe na rešenje suda i izvršitelja, rekla je Kuburović i dodala da će to omogućiti i ujednačavanje sudske prakse u materiji izvršenja.

Takođe, novi Zakon nastoji da precizno uredi sistem odluka u izvršnom postupku i pravne lekove tako što će i sud i izvršitelji donositi rešenja kada je zakonom to izričito propisano, rekla je Kuburović.

Ona je ukazala da se načelo srazmere u postupku izvršenja ogleda se u tome da će sud, odnosno izvršitelj prilikom namirenja novčanog potraživanja biti dužni da vode računa o uspostavljanju ravnoteže između visine potraživanja izvršnog poverioca i težnje da se što manje zadre u imovinu izvršnog dužnika.

Zakonom je propisano da će nepoštovanje navedenog principa predstavljati razlog za izjavljivanje žalbe, a kada je u pitanju postupanje izvršitelja i težu disciplinsku povredu.

Kada je reč o nadležnosti izvršitelja, Kuburović je naglasila da će novim Zakonom pored isključive nadležnosti i postupanja u komunalnim predmetima, javni izvršitelji imati i isključiva ovlašćenja da izvršavaju sudske odluke koje se odnose na naplatu novčanih kazni i naplatu sudskih taksi kada su takseni obveznici fizička lica.

„Imajući u vidu da je reč o sistemskom zakonu, kao i da su predložene obimne izmene, javna rasprava će trajati do kraja juna kako bi se stručna javnost upoznala sa predloženim izmenama i kako bi sva zainteresovana lica dala mišljenje, primedbe i sigustije na predloženi tekst, a sve u cilju utvrđivanja najboljih zakonskih rešenja“, rekla je pomoćnik ministra pravde.

Tanjug 29.04.2015 16:41
Foto TANJUG/S. Radovanović, ilustracija