018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Izmeštanje pruge urbanističko, ali i razvojno pitanje (VIDEO)

Komentari: isključeni

Pruga mora da bude izmeštena iz centra grada, iz bezbednosnih razloga, ali i kako bi Niš imao priliku za ekonomski i privredni razvoj. Zbog toga je niški SPS pokrenuo peticiju za izmeštanje pruge, pa će građani od petka moći na pet lokacija, svojim potpisom da ojačaju poziciju grada i inicijativu ove stranke, ne bi li uspeli u nastojanju da se sve što je vezano za prosperitet i boljitak ne završava u Beogradu, kažu u SPS-u.

Član glavnog odbora, predsedništva SPS-a i predsednik SG prof. dr Mile Ilić podseća je da je još 2008. godine donet plan detaljne regulacije pruge Niš-Dimitrovgrad, da je u toku proces pripreme oko 1000 parcela gde treba da prođe pruga. Ilić pojašnjava da je Grad uradio sve što je od njega traženo za izgradnju prve faze niškog železničkog čvora, kao i da nova trasa nije sporna.

Mile Ilić podseća na jednoglasnu skupštinsku odluku da nema elektrifikacije pruge pre izmeštanja. Ovo, prema njegovim rečima, nije samo urbanističko, već i razvojno pitanje, jer bi kroz izmeštanje veliki broj ljudi dobio posao.

Predsednik Okružnog odbora niških socijalista i šef odborničke grupe SPS-PUPS-JS, prof. dr Igor Novaković ovaj problem posmatra kroz decentralizaciju Srbije, koje, kako kaže, ima samo u predizbornoj kampanji. U tom smislu, on se osvrnuo i na status NTV-a, i odnosa SPS  prema sopstvenim ministrima, koji nikako nije podanički.

Novaković dodaje da nije samo NTV,  izmeštanje pruge, primer decentarlizacije i razvoja, već i PD „Jugoistok“, koje kroz saradnju sa malim i srednjim perduzećima dosta doprinosi razvoju ovog dela Srbije, ali i dodaje da se neki centri moći u BG i dalje zalažu za ukidanje „Jugoistoka“, koji bi u narednom periodu kroz brojne investicije još više trebalo da angažuje ovdašnja preduzeća. Inače, prve potpise za izmeštanje pruge u sedištu SPS danas su već dali funkcioneri i članstvo SPS-a, a od petka će to moći i građani na pet lokacija u gradu kod palilulske, pantelejske i pijace „Boško Buha“, kod KC-a i u Obrenovićevoj ulici.

Povezane vesti